Nya förväntningar vartefter

Nya förväntningar vartefter

Med varje nytt "steg" i förhållandet kommer nya förväntningar och nya regler

Ett förhållande förblir aldrig som det var då i början, det förändras och utvecklas. Eftersom personerna i förhållandet förändras och utvecklas som människor. Därför kräver förhållandet hela tiden att man jobbar på det, att man anstränger sig för att anpassa sig till de här förändringarna, att man kompromissar, tar hänsyn och så vidare. Förutsättningarna kommer troligen också att förändras, till exempel att hon börjar studera eller att han får jobb. Speciellt tydligt syns det när förhållandet går in i nästa skede, när man tar de större "stegen" i förhållandet. Det kan vara exempelvis att börja ha sex tillsammans, eller att förlova sig, eller att få barn tillsammans.

För varje nytt steg, så kanske man får nya förväntningar på varandra. Då måste man kanske skapa nya regler också - och kanske ge varandra nya löften. Ta till exempel att börja ha sex med varandra, då kanske man måste fundera om på nytt hur man ska ha det tillsammans. Det kan gälla praktiska saker som vem som ska köpa kondomer, känslomässiga frågor som kvaliteten på förspelet eller "tyngre" frågor som vad man skulle göra om hon blev gravid. Det kan i värsta fall krisa till sig direkt exempelvis när man flyttat ihop, till exempel att man knappt hunnit packa upp flyttlådorna innan man börjar storgräla över var skåpet ska stå - både bokstavligt och bildligt talat.

Det är också mycket möjligt att man inte genast reagerar negativt på de här stora stegen i förhållandet, utan att krisen kommer efter några veckor eller till och med månader. Först kanske man är överlycklig för förändringen, exempelvis för att man flyttat ihop. Eller så kanske det känns helt okej till en början att han farit "i milin" (= militärtjänstgöringen). Men efter ett tag så märker man kanske att det inte alls funkar så bra som man skulle önska. Kanske förhållandet inte klarade av det här steget i alla fall. Exempelvis är det alltför många par som inte överlever det första året efter att de fått en bebis tillsammans, för livet som förälder är för påfrestande och tungt för att kärleken ska räcka till.

Att över huvudtaget vara medveten om att sådana här nya steg KAN orsaka lite problem brukar hjälpa väldigt mycket.

Att vara beredd på det är inte att tro det värsta om allt eller att tvivla på varandra. Man kan visst älska varandra hur mycket som helst, fastän man inte kommer överens med detsamma om precis allt eller har exakt samma åsikter om allt. Man är ändå två olika människor och det finns inte två människor på jorden som passar perfekt för varandra. Det finns inte ens ett förhållande på jorden som funkar perfekt.

Att tro det är nog det värsta man kan göra åt sitt förhållande!

Någonstans har vi läst att om ett förhållande funkar till 70%, alltså är till 70% "bra", så är det värt att bevara och kämpa för!

Källor och mera att läsa