Bråk

Bråk

Ofta tänker man också på något negativt när man hör att ett par bråkat med varandra. Kanske förknippar man det med höjda röster, anklagelser, tårar och i värsta fall med fysiskt våld.

Om vi ser eller hör att ett par bråkat, så tar vi ofta för givet att de har problem i förhållandet, så stora problem att de inte kan lösa det på annat sätt än genom att gräla. Kanske har någon av dem gjort något stort fel, eller så kanske hela förhållandet har misslyckats och paret kommer att - eller borde - göra slut? Folk i allmänhet blir ofta lite nyfikna och tror säkert gärna det värsta, medan kompisarna kanske väljer sida och försöker medla, ge råd eller trösta de stridande parterna. Ibland är kompisarna verkligen till hjälp, men det finns också många par som inte vill visa för omvärlden att det finns konflikter i förhållandet. De tror kanske att de är misslyckade i andras ögon om det kommer fram och vissa kan gå väldigt långt för att dölja problemen och upprätthålla bilden av det kärleksfulla, hälsosamma förhållandet. "Nejdå, allt är nog så bra sååå…"

Men bråk är faktiskt en helt naturlig del av förhållandet – det hör till att bråka.

Jo, det finns par som påstår att de aldrig bråkar, men det är tveksamt om deras förhållande faktiskt är så underbart och fantastiskt som de därmed får det att låta. Det finns nämligen inte två människor i världen som passar perfekt för varandra och det finns inte två människor i världen som skulle VARA perfekta. Därför finns det inte heller ett endaste förhållande i världen som är perfekt. Det är helt enkelt omöjligt att det aldrig skulle uppstå minsta lilla missnöje, att de aldrig skulle ha olika åsikter, att de inte har en endaste egenskap som inte funkar så bra ihop med den andras, att de aldrig skulle vara på dåligt humör, där inget någonsin skulle hända som skulle orsaka missämja eller irritation…

MEN, det är säkert många som vill sträva efter det perfekta förhållandet där man aldrig grälar om någonting. Här kommer förväntningarna på förhållandet in igen. Och alla de krav man kan lägga både på sig själv och på partnern. Och i värsta fall själviskheten (att bara kunna se ur sitt eget perspektiv och enligt sina egna behov) och självmedvetenheten (att bara oroa sig för hur man själv ska uppfattas). Allt det här kan lätt leda till konflikter och gräl. Vilket kan leda till prestationsångest, känslan av att inte duga, besvikelse… Rena döden för ett förhållande.

OM man inte lär sig att bråka på ett konstruktivt sätt. För även gräl kan vara nyttiga för förhållandet och leda till något gott! På finska talar man om att gräl i ett förhållande ger "elämänmaku", ungefär livssmak, så som krydda eller salt.

Ett förhållande utan lite friktion blir kanske tråkigt i längden - kanske för att förhållandet kan utvecklas och växa genom bråk också!


Källor och mera att läsa