Se ur varandras perspektiv

Se ur varandras perspektiv

Väldigt ofta kan man bli förvånad eller till och med lite chockad över de saker som partnern är arg eller ledsen på. "Oj, jag fattade inte alls att du kunde ta illa upp för det DÄR?!", "Men jag menade ju inget illa alls med det där jag sade", "Men jag tycker inte alls att det där var fel gjort av mig!" Det beror ofta antingen på helt naturligt oförstånd - man fattar inte alltid hur andra människor tänker och funkar - eller på att man inte hade sett det hela ur partnerns perspektiv. Kanske hade man inte tänkt alls? Kanske hade man bara tänkt på sig själv, ur sin egen vinkel, men inte alls på hur det hela kunde se ut i den andras ögon?

Till exempel:

Kanske han gärna ville ut och festa på lördagskvällen med sina killkompisar, men insåg inte att hon skulle lämna ensam hemma då. För han hade inte heller insett att hon inte hade så många egna kompisar kvar att hänga med, eftersom de två tillbringat all vaken fritid tillsammans, så att hon lite försummat dem för hans skull. Han förstod inte alls att hon skulle ta illa upp för att han tackade ja till festen utan att kolla med henne först - kanske bjuda med henne också. Eller att hon skulle känna sig övergiven och ensam. Eller att hon skulle vara avundsjuk på hur kul han kommer att ha. Eller undra om han inte vill ha med henne för att han skäms för henne? Eller till och med att hon kanske skulle oroa sig för vem han skulle kunna tänkas träffa på festen och helt enkelt vara svartsjuk på förhand?

Nej, känslor är inte logiska!

Men ska man vara i ett förhållande, så måste man lära sig att tänka ur den andras perspektiv också. Inte bara på hur man själv skulle kunna reagera om det var ombytta roller. För i exemplet så kanske han inte alls är den svarsjuka eller misstänksamma typen, så han kan inte förstå det perspektivet? Men han kan ändå ta hänsyn till det och låta bli att göra sådant som han vet att HON skulle kunna ta illa upp för. Det är att visa omtanke.

Naturligtvis ska det vara balans i allt – det är inte heller hälsosamt om han alltid dissar sina kompisar för hennes skull. Men att kunna kompromissa är livsviktigt i ett förhållande.

Källor och mera att läsa