Handlingarna

Handlingarna

"Kärlek är att vilja göra små omtänksamma saker för varandra varje dag hela livet ut."
Men det är många lyckliga par som inte ens inser att de gör det här - så naturligt är det för dem - och det är många olyckliga par som inte inser att de slutat göra det här.

Olyckliga par kan exempelvis istället försöka "rädda förhållandet" genom att fara på en dyr och romantisk kärlekssemester tillsammans eller i värsta fall flytta ihop eller skaffa barn för att försöka knyta sig närmare till partnern. Visst kan en liten kärlekssemester pigga upp förhållandet - men det är också möjligt att man just under den veckan slutligen kan konstatera att förhållandet är dödsdömt.

För det är den vanliga gråa vardagen som behöver fyllas av små enkla, omtänksamma gester.

Det kan vara att banda hans favoritprogram när han är upptagen just den kvällen, köpa extra mycket av den sorts godis i lösvikt hon tycker om eller ta en timme av nattens sömn för att stanna uppe och höra på hennes jobbproblem. Visst är orden viktiga, alla de där kärleksbetygelserna, komplimangerna och så vidare, men att göra saker enkom för partnern visar på hur väl paret känner varandra – och TYCKER OM varandra.

Man kan älska en människa, men kanske finns det stunder när man inte tycker så mycket om honom, till exempel när man grälar. Men tycker man uppriktigt om någon, så vill man göra den människan glad och lycklig och göra den människans liv enklare och trevligare. Det här kan vara så självklart när det gäller vänner, men så svårt att inse när det gäller parförhållanden. Det är här tecknen på tillgivenhet och de omtänksamma handlingarna kommer in. Det är de små grejerna som visar att vi inte tar varandra för givet.

Som vi skrev i sidorna om byggklossen Orden, så tar det tid och ansträngning att lära känna varandra och att skapa det där förtroendet som behövs. Gemensamma minnen stärker förtroendet och känslan av att höra ihop, men underligt nog är det sällan kärlekssemestrarna man tänker tillbaka på med värme. Oftare är det de små romantiska gesterna man värdesätter, som att han ritade ett hjärta i snön på din bil, eller de där små upphetsande stunderna eller äventyren en vanlig tisdagskväll, som strip-poker eller äppel-pallning hos grannen.

Och RÖR VID VARANDRA!

Rent biokemiskt så utlöses ett visst välbefinnandehormon i hjärnan av beröring (oxytocin), och ett annat hormon (vasopressin) ökar känslan av samhörighet och viljan att binda sig till varandra, speciellt i ett stadigt förhållande. De här hormonerna får en att må både psykiskt och fysiskt bättre. Så ge honom en liten smekning över ryggen när du går förbi honom vid diskbänken och massera hennes nacke när hon pluggar till tenten. Och pussas! Ofta, inte bara vid hej och god natt! Ge varandra små kramar och pussar så där mitt i allt, utan orsak, i förbifarten bara. Par som rör mycket vid varandra är lyckligare tillsammans än par som inte gör det, så enkelt är det!

Det är de små sakerna som gör att man kan behålla "gnistan" i förhållandet.

Fortsätt uppvakta varandra! Fortsätt flirta med varandra! Fortsätt ha kul tillsammans - som riktigt bra kompisar som råkar vara älskande också!


Källor och mera att läsa