Kärlekskontot

Kärlekskontot

För att kunna utföra kärleksfulla handlingar mot varandra, så behöver man känna varandra och ha förtroende för varandra.

För vad är det för vits med att ge henne en vacker blombukett om hon får hösnuva av dem? Eller att köpa en säsong av en TV-serie på DVD åt honom om han redan sett alla avsnitt och inte är den typen som gillar att se favoriter om och om igen? Och hur ska du kunna visa att du älskar henne om du byter den söndriga glödlampan åt henne och inte har fattat att hon är den typen av tjej som är självständig och företagsam nog (och jämlik) att göra allt sådant själv? Det gäller ju att göra saker som just precis partnern uppskattar, inte bara det där man själv skulle uppskatta, behöver eller önskar, eller som man tror att är romantiskt.

De allra flesta gräl i ett förhållande handlar om de absolut tråkigaste, mest alldagliga sakerna, så som vem som ska betala vad eller vem det är som "aldrig" diskar. Så att få vardagen att rulla smärtfritt och rättvist är bland de viktigaste kärlekshandlingarna.

Man kan se alla de här kärlekshandlingarna som ett plus- och minus-konto. Har man inte gjort något omtänksamt på länge är man definitivt på minus. Använd kärleksspråken som vi pratade om i Orden - men försök även att använda partnerns kärleksspråk, så att han förstår meningen med det du gör. Kom ihåg att hela tiden försöka se alla de kärlekshandlingar som partnern gör åt dig, bekräfta att du sett dem och tacka. Men det är ingen tävling och man ska försöka undvika att bli sur om man tycker att partnern är för långt på minus. Man borde koncentrera sig mer på vad man själv gör på plus och vad man gör tillsammans, än på hennes brister. Av en liten kärlekshandling blir mottagaren glad, vilket gör att hon vill ge något tillbaka - och så blir det till en enda stor god cirkel eller spiral uppåt!

Det är också möjligt att om vi själva är olyckliga, eller bara annars på dåligt humör, så kanske vi inte ser alla de där ömhetsbetygelserna som partnern ger utan bara stör oss på hans faktiska eller inbillade/överdrivna fel. Och fastän man själv inte riktigt tycker om sin partner för tillfället och kanske inte känner sig speciellt kärleksfull, så är det här något man kan påverka med förnuftet och viljan. Djup, stadig kärlek är faktiskt inte ett känslotillstånd vi inte kan påverka, utan hjärnan kan väldigt långt styra och "manipulera" hjärtat. Man kan anstränga sig att VILJA göra de här snälla sakerna för sin partner, man kan vilja sig själv till att tycka mer om partnern igen. Det gäller bara att försöka återfinna de där orsakerna till att man blev förälskad i henne till en början och koncentrera sig på hennes goda sidor istället för de negativa känslorna.

Men visst finns det par där den ena "ger" mer än den andra, ibland alldeles för mycket, så mycket att det blir obalans. Det kan handla om praktiska saker, som att alltid betala bensinen och kaffet, till maktkamper som att alltid låta henne bestämma vad ni ska göra i helgen. Men det kan också vara på ett djupare plan, att den ena alltid ger uppmärksamhet och omtanke till partnern och mer eller mindre uppoffrar sig själv. När det passerar "toffelhjälte-stadiet" till "blöt fläck på marken-stadiet" så har förhållandet blivit ohälsosamt och troligen skadligt för den eftergivna partnerns självkänsla (= känslan av att vara värdefull oavsett vad).

Ingen kan såra som partnern, ingen kan dra ner någons självkänsla i gruset så som den man älskar.

Sådana här obalanser går att balansera upp igen, om båda är villiga och anstränger sig för att bryta mönstret.


Källor och mera att läsa