Känslorna

Känslorna

Det allra värsta man kan göra i ett förhållande är att förvänta sig att det ska vara rosaskimrande hela tiden!

Kanske är kärlek den dominerande känslan i början, medan man ännu är nyförälskad, och visst överskuggar den då ofta allt. Men redan i nyförälskelsen finns ofta också en massa andra känslor inblandade. Man kan vara osäker på den andras känslor eller på hur det kommer att funka, nervös för vad andra ska tycka, pirrig för närheten eller sexlivet, kanske lite svartsjuk på tidigare förhållanden… Överlag så brukar början av ett förhållande vara en riktig känslomässig berg-och-dalbana. Man överreagerar väldigt lätt, överanalyserar, tror för snabbt det värsta om allt, är överkänslig. En förälskad person är sällan förnuftig, förståndig och lugn - och det är bra att vara medveten om den här tendensen också, så att man inte gör något förhastat bara för att man just då känner något eller har inbillat sig något.

Kanske tycker man att de här känslorna är negativa och missfärgar det rosaskimrande. Kanske gör de här känslorna att man faktiskt börjar tvivla på att man känner på "rätt" sätt och på att kärleken man känner är "äkta"? För som vi förklarade under rubrikerna Att vara ihop och Längtan, så har de flesta av oss en massa förväntningar på hur kärleken BORDE se ut, så när den inte riktigt gör det så kanske vi i värsta fall börjar tvivla. Är det här verkligen rätt för mig? Alltför många förhållanden tar snabbt slut för att det inte kändes fullt så perfekt. Men de här "negativa" känslorna är helt normala och naturliga i början av ett förhållande - och kanske också nödvändiga ibland.

Utan de här frågetecknen skulle man kanske bli alltför förblindad av kärleken och kanske göra dumma beslut som man senare ångrar.

Kris!!!

En bit in i förhållandet (allt från ett par veckor till ett år, kanske) kan man börja känna nya "negativa" känslor. Det brukar ske när den där allra mest rosaskimrande, himlastormande nyförälskelsen börjar svalna och förhållandet börjar få en "vardag". Man kan säga att det är då de rosafärgade glasögonen faller av och man ser den riktiga personen. Det gör man inte i början, både för att man bara koncentrerar sig på älsklingens positiva egenskaper i början och för att man själv bara vill visa sina goda sidor i början. I början är man inte "sig själv" utan "den bästa versionen av sig själv". Men efter ett tag så kan alltså känslor som irritation, leda och missnöje smyga sig in i förhållandet. Kanske är det just vardagliga egenskaper man plötsligt börjar störa sig på, som sättet han skrattar på eller att hon pladdrar i telefon i timtal varje dag? Kanske man till och med märker att man har lite "leidon" (= österbottniska för att känna leda, tycka något är tråkigt eller jobbigt) av att träffas?

En del par märker knappt av den här krisen, medan andra nog börjar känna av lite grus i maskineriet - men de får inte panik av att det knakar lite i förhållandet och för att det kanske krävs lite ansträngning för att hitta nya former och regler för förhållandet. Andra igen drabbas av panik och tror att förhållandet misslyckats och kärleken dött! Det blir kris i förhållandet och kanske gräl eller underliga tystnader och ofta börjar båda tvivla. I värsta fall gör de slut, för att det inte "känns som förr längre". Antingen överskuggar de negativa känslorna allt eller så tror de att man inte får känna de här negativa känslorna om man verkligen är kära, och så gör de slut av den anledningen.

Men det här är ett naturligt led i kärleksförhållandenas utveckling. Det här "uppvaknandet" till verkligheten visar nämligen om det var bara handlade om en flyktig förälskelse, men inget att bygga en stadig kärleksrelation på. Det ÄR skillnad på förälskelse och kärlek, den ena är alltid flyktig och den andra kan räcka "tills döden skiljer oss åt". Kärlek kan växa fram om det finns de rätta förutsättningarna för det för just det paret. Tyvärr är det många par som kan konstatera att nej, det fanns inget att bygga på, det de har kunde inte utvecklas till en stadigare, lugnare och tryggare kärlek.

Statistiskt sett tar de flesta kärleksförhållanden slut.

Källor och mera att läsa