Är du sur så säg det med detsamma

Är du sur så säg det med detsamma

Vi är alla sura, arga och irriterade på olika vis. Men efter ett tag tillsammans, så lär man sig nog att se när partnern är sur eller inte. Betydligt svårare är det dock att veta ifall det är för något man själv gjort eller sagt - man tror nog lätt att det är en själv det är fel på.

Alltför många av oss drar oss då undan, blir tysta och lite sårade utan att ens veta varför. Eller så blir vi själva arga och vill försvara oss och då blir det lätt bråk.

I sådana här situationer skulle det så klart vara enklast att genast säga vad man är arg eller ledsen för - så att det inte växer sig alltför stort. Har han haft en dålig dag i skolan/på jobbet, så ska han helst säga det genast. Då behöver hon inte bli rädd att han är sur på henne. Och stör hon sig på att man tackat ja till inbjudan till en fest utan att ha frågat henne först, så ska hon säga det, så att han kan be om ursäkt eller reda upp problemet.

Inget blir bättre av att man går och muttrar för sig själv eller att partnern inbillar sig alla möjliga hemska orsaker till det dåliga humöret. Och "silent treatment" (~ att vara envist tyst eller nonchalera den man är sur på, "mykkäkoulu" på finska) är bara elakt och hjälper sällan.

Får man genast fram vad det är som stör, så har man en chans att diskutera igenom det. Och ibland hjälper det att vara ifred en stund eller bränna bort lite av irritationen genom ett träningspass/slå på en kudde/se på favoritfilmen eller vad det nu kan vara som brukar funka - och det borde partnern kunna acceptera.

Källor och läs mera