Många olika känslor

Många olika känslor

Slutligen så ryms många, många andra känslor också in i ett förhållande. Ta något så enkelt som att ha en dålig dag, vara stressad eller ha PMS. De känslorna måste också få plats i ett förhållande. Om man inte vågar visa sig på dåligt humör eller säga till då något stör en, så är det illa för förhållandet i längden. Kan man verkligen vara sig själv tillsammans om det inte känns okej att vara sur, trött, ledsen eller arg? Att hålla saker inom sig blir också som att bära på en sten och ju fler stenar man bär på i sin ryggsäck desto tyngre blir bördan och desto mer påverkar det förhållandet.

Att visa varandra förståelse och medkänsla är a och o i ett förhållande. Man måste tillåta varandra att inte vara på topp-humör jämnt. Men det kan bli obalans här också. Om exempelvis hon hela tiden är ledsen och han hela tiden måste trösta och vara den starka klippan, så kan han lätt känna sig utnyttjad eller uppnött till slut. Eller om han hela tiden är arg och irriterad och hon hela tiden måste "trippa på tårna" runt honom för att han inte ska få ett utbrott, så mår hon inte bra i längden.

Att "rycka upp sig" för den andras skull kan vara hälsosamt ibland, det kan vara ett sätt att visa respekt. Likaså är det bra att försöka undvika att smitta varandra med dåligt humör. Det händer så lätt om den ena är irriterad eller tjurig att den andra snart blir det också.

Att kunna hantera sina egna känslor är också något man lär sig med tiden.

Egentligen börjar man lära sig det redan som ett litet barn genom att både se på hur föräldrarna gör och bli uppfostrad av föräldrarna. I uppfostran borde det även ingå kunskaper om exempelvis hur man hanterar sin egen ilska, hur man ska ta tag i sina problem, hur man ska lugna ner sig när man är upprörd och så vidare. Vissa barn har fått mer av de här kunskaperna, andra kanske knappt några alls (till exempel i en känslokall familj med många problem). I ett förhållande behöver man alla de här kunskaperna på ett nytt sätt, bland annat så att man inte ska låta sina egna negativa känslor gå ut över partnern, och man får lära sig en massa nya kunskaper om hur man ska hantera sina egna känslor.

Därför är det fiffigt att se hela förhållandet som en "livets skola".

Som en resa och inte som något färdigt paket!

Källor och mera att läsa