Äkta eller inte

Äkta eller inte

Hur vet man att känslorna är äkta?

Vi får massor och åter massor av frågor om kärlek hit till Decibels Våga fråga. Många handlar om att vara osäker på vad man verkligen känner och om hur man ska veta om man känner "på rätt sätt".

Kanske är de alla de här föreställningarna vi köpt om hur kärlek borde se ut som förvirrat oss? Till exempel att det inte kan vara äkta kärlek om det inte började med himlastormande rosaskimrande förälskelse som en blixt från klar himmel? Kanske är det bilden av Drömmannen vi själva skapat som nu inte stämmer in på killen vi verkligen är ihop med? Till exempel att han ju skulle ha mörkt hår, bruna ögon och vara intelligent? Kanske trodde vi att vi bara skulle passa ihop med med en viss typ av människa? Till exempel att "Jag som är så sportig kan bara ha en sportintresserad flickvän" eller "Jag som är så blyg behöver en utåtriktad flickvän"? Eller grundar sig tvivlen i föreställningarna om att det finns en endaste människa som man är menad att vara tillsammans med, en "soulmate", en Den Rätte?

Vad som är äkta, om det finns någon Den Rätta, om det är "meningen" att just de här två människorna ska vara tillsammans... Det finns det nog lika många åsikter om som det finns människor på jorden. Det finns de som levt lyckliga tillsammans i alla sina dagar som bestämt påstår att de verkligen var rätt och menade för varandra. Det finns också de som inte tycker det, men som fick det att funka alldeles utmärkt i alla fall. Och så finns det väldigt många som trodde att de hade hittat Den Rätte och så sket det sig i alla fall.

Kanske är det stört omöjligt att kunna säga något bestämt ja eller nej?

Men ändå skulle vi gärna vilja veta.

Alla skulle vi vilja ha någon sorts garanti på att vi valt rätt. Alla skulle vi önska att vi hade facit på hand, kunde ta en sneak-peak på resultaten eller ha en magisk kristallkula att skåda framtiden i. Både för att veta om han också känner på rätt sätt och är allvarlig med det här förhållandet och för att se efter så att det ändå inte kommer att ta slut om några månader eller år. Helst skulle vi vilja veta det här redan innan vi blir riktigt kära eller innan vi blir ihop. Kanske är det därför som sådant som Magic Eight-bollar, I-Ching, att räkna procent på namnen eller till och med Anden i glaset är så populära.

För tänk om vi kastat bort tid och energi på att vara tillsammans med någon som inte var "rätt"?

Tänk om det fanns någon bättre där ute? Tänk om vi kommer att bli olyckliga, otillfredsställda och besvikna tillsammans med den här människan. Tänk om vi slösat våra liv på någon som inte var värt det? Tänk om vi blir lämnade för någon annan sedan, någon som är bättre? För om vi väljer en person så väljer vi ju egentligen bort tusentals eller till och med miljontals andra. Dagens människor är nästan besatta av att välja rätt: rätt utbildning, rätt fritidsintressen, rätt resmål, rätt arbetsplats... Annars kanske vi inte kan utvecklas till den människa det var tänkt att vi skulle bli, annars kanske vi inte blir så lyckliga som vi skulle ha kunnat bli?

Dagens människor är i allmänhet mycket själviska och tänker alltid i första hand på sin egen lycka, sin egen personliga utveckling, sina egna behov. Men i ett förhållande finns två människor. Vill du att han ska bli lycklig? Vill du att hon ska må bra, utvecklas, ha ett innehållsrikt liv? Vill du dela ditt liv med honom? Nå, okej, kanske det räcker? Kanske du inte behöver ha fler bevis än så på att du är på rätt väg och att kärleken är äkta nog, god nog och rätt nog?

Och kan kärlek någonsin vara bortkastad?

Källor och mera att läsa