Krisen däremellan

Krisen däremellan

Krisen mellan förälskelsen och kärleken
Under något skede av förhållandet, så övergår förhoppningsvis alltså förälskelsen i djupare kärlek. Det här kan ske redan efter några veckor, men inte senare än efter två år enligt forskare. Det här händer dock långt ifrån varendaste gång man är kär, de flesta förhållanden tar ju faktiskt slut när förälskelsen tar slut för att det helt enkelt inte fanns tillräckligt mycket att bygga kärlek av.

Men ibland kan det också bero på att den ena eller båda börjar inbilla sig att känslorna för den andra håller på att svalna eller ta slut, för att de förväxlar förälskelsen med kärlek och tror att det är kärleken som håller på att dö. "Hur kan jag älska honom om mitt hjärta inte längre skuttar till när jag ser honom, när jag inte längre tänker på henne 24/7, när jag inte längre vill ha honom så fort jag ser honom?" De kanske har så starka föreställningar om hur kärleken borde kännas och funka att de inte inser att kärleken kan kännas annorlunda än förälskelsen.

När förälskelsen börjar lugna ner sig, så börjar också den idealiserade bilden av partnern falla sönder. De rosaskimrande molnen börjar skingra sig och paret landar i verkligheten och den gråa vardagen. Och när man verkligen lärt känna varandra och när man slappnat av så pass mycket att man vågar börja visa sitt verkliga jag för varandra, så kanske man ser sidor hos partnern som man inte är fullt så förtjust i. Det kan vara "småsaker" som börjar störa allt mer, som att han snyter sig så det låter som en elefant, till mer betydelsefulla skillnader, som olika livsåskådning.

Men man kan inte välja att gilla och acceptera bara vissa delar av en person, man måste ta emot hela paketet.

Visst förändras man i förhållandet och nöter långsamt bort vissa vassa kanter. Man lär sig och utvecklas, kompromissar och anpassar sig. Men det finns en gräns för hur mycket man borde förändra sig eller vilja förändra partnern. Vi vill nog så gärna vara partnern till lags, allt för att han ska älska en, men det kan löna sig att lyssna på andra människor som känner en väl, som föräldrar eller gamla vänner. "Jag känner inte igen dig längre" är definitivt en varningsklocka på att man inte längre är sig själv.

Det är alltså helt normalt att det blir kris i förhållandet i det här skedet. Det är i det här skedet man måste förändra sina förväntningar på varandra, hitta ett sätt att verkligen fungera på tillsammans och lära sig acceptera varandra som helt vanliga, alldagliga människor. Det kan kännas tufft när drömprinsen visar sig vara en helt vanlig kille med helt mänskliga fel och brister. Då kan man lätt bli lite besviken eller irriterad och börja undra om det faktiskt ska vara så här tråkigt och om det kanske inte var "rätt" och "äkta" i alla fall. Dessutom brukar även den fysiska attraktionen och sexlusten lugna ner sig vid det här laget. Visst fattar han på ett förnuftigt plan att han inte alltid år ut och år in kommer att intensivt vilja ha henne så fort han ens tänker på henne, men det kan ändå vara svårt att acceptera och kännas oroande. Första gången hon säger "Nej, jag har inte lust" kan det kännas som ett slag under bältet.

Alla par märker inte ens av att de genomgår den här krisen.

Förhållandet flyter bara nästan obemärkt från förälskelse till kärlek. Vissa kanske aldrig slutar vara förälskade i varandra, det blir bara djupare, stadigare, lugnare och tryggare.

Andra igen har en jättekris i det här skedet, kanske grälar, skriker, gråter, tvivlar och gör dumheter.

Det krävs inte så mycket mognad, vuxenhet eller självinsikt för att låta sig svepas med av förälskelsens vågor, men det är mycket tyngre och svårare att kunna älska någon trots olikheter, svårigheter, olikheter eller frestelser. Men gör man alla de här sakerna som vi berättat om på sidorna om de andra byggklossarna, så har man alltså goda chanser att utveckla förhållandet från förälskelse till kärlek. Det går knappast helt smärtfritt utan gropar i vägen, och förhållandet blir aldrig "färdigt" utan kräver hela tiden jobb. Men naturligtvis är det möjligt att leva ganska så lyckliga tillsammans i alla sina dagar.

"Det svåra är inte att hitta någon att älska, utan att älska den man har."

OBS! Den här krisen syns ofta i det gemensamma sexlivet (eller hur mycket och ofta man vill vara fysiskt nära varandra, hålla om varandra, kyssas och så vidare). Känns det inte längre riktigt lika bra så är det troligt att man inte längre heller känner samma sexuella lust eller tänder lika lätt på varandra som förr. Inge vill man kanske heller vara nära den man är osäker på - eller irriterad på. Läs mer om olika behov inom sexlivet i Sexualiteten.

Källor och mera att läsa