Skippa soulmate-tankarna

Skippa soulmate-tankarna

Skippa tankarna på Den Rätta, Drömprinsen och ”happily ever after”

Alltför många av oss har alldeles för höga förväntningar och krav på kärleken. Det brukar bland annat synas i hur unga tjejer vanligtvis beskriver sin Drömkille, till exempel "Han ska vara snygg, ha bruna ögon, vara muskulös och sportig och vara jätteromantisk". De flesta, oavsett ålder, har redan bestämt hur det ska kännas sedan när de känner "äkta" kärlek och har klara uppfattningar om hurudan livspartnern ska vara.

Det gör tyvärr att antalet tänkbara partners de har att välja på blir väldigt litet.

På österbottniska talar man ofta om att sådana här personer är "kranttuga" (=kräsna, kinkiga). De kanske inte ens är medvetna om det själva, de bara vet vad de vill ha av denna Någon för att han ska vara "bra nog" och "duga". Det här innebär att de väljer bort största delen av befolkningen - och därmed många chanser till lycka. Det kan också innebära att de gör slut med den där alldagliga, normala killen för att han inte är häftig nog, romantisk nog, snygg nog eller för att de inte känner den där himlastormande, rosaskimrande kärleken för honom.

Så de kastar den lycka de hade i roskisen (=soptunnan).

Frågar man vilken medelålders, lyckligt gift kvinna som helst om mannen de sedan gifte sig med morsvarade deras Drömprins från ungdomen, så skrattar de ofta gott och utbrister ett "Nej, lååångt ifrån". De berättar kanske att deras äkta man inte alls är lång och stilig utan kanske lite trind och med begynnande flint. Han är kanske inte alls romantisk och sexig, men väldigt omtänksam och de älskar honom - i nöd och lust. Det blir oftast inte som man tänkt sig, och ofta kanske för att de egenskaper man sökte med ljus och lykta kanske ändå inte spelade någon roll.

Så kanske, kanske går ditt livs stora kärlek förbi dig just nu i skolkorridoren, men du ser honom bara inte. För att han gömmer sig bakom ett så vardagligt utseende (lite finnig, lite fumlig och osäker och inte märkvärdig alls). Så kanske, kanske du skulle ge honom en chans när han bjuder upp dig under dansen eller säger hej i Facebook-chatten?


Källor och mera att läsa