Orden

Orden

Det är lustigt att det kan vara så svårt att hitta på något att prata om med människan som betyder allra mest för en i världen just då.

Det är väldigt vanligt och absolut inget tecken på att man inte skulle kunna funka som par. I början av förhållandet kan blygheten och nervositeten ge en både hjärnsläpp och tunghäfta - men det är lika vanligt att ett par som varit tillsammans i månader eller år inte kan hitta på något att prata om. I vissa fall beror det säkert på att förhållandet inte är så bra och kanske dömt att misslyckas i längden, men oftare beror det på en eller flera av många tänkbara orsaker. Vi ska försöka lista lite av de orsakerna på de här sidorna och ge tips på hur man kan lösa kommunikationssvårigheterna.

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller kommunikation är dock att orden vi säger bara är 10% av hela kommunikationen. (enligt allmän uppgift - procenterna kan varierar från expertuttalande till expertuttalande).

40% är tonläget, sättet vi säger orden på, och 50% består av kroppsspråket. En liten knyck med nacken, en undvikande blick eller en framsträckt hand kan säga mer än tusen ord om vad en människa känner, tänker och vill. Och ett endaste ord, som ordet "ingenting", kan tolkas på tusen sätt beroende på rösten, minen och kroppen.

I en kärleksrelation är det dessutom som om alla de här små gesterna, minerna och blickarna skulle betyda ännu mer, för de flesta av oss är ju lite överkänsliga när vi är kära och överreagerar och överanalyserar ofta allt. Vi blir otroligt lyhörda och försöker instinktivt tolka allt partnern gör - speciellt när vi är för osäkra för att fråga rakt ut - och då det blir lätt missförstånd.

Dessutom så brukar man ofta omedvetet förvänta sig ett visst svar, så att man "hör fel". Till exempel: ett "Jag vet inte" som svar på frågan om vi ska hitta på något tillsammans i helgen kan vissa tolka som ett klart "nej" och ett "kanske" blir ett klart ja. Fastän det alltså inte alls var vad personen verkligen sade (eller skrev). Kommunikationen blir alltså lätt "svartvit" när man är kär, speciellt om man bara koncentrerar sig på ord.

När man lärt känna varandra bra så har man ofta också skapat sig en bild av varandra och då tolkar man ofta varandra utgående från den bilden - de föreställningarna man har om hurudan partnern är och hur han brukar funka. Fast han kan ju ha ändrat sig eller menar nu något helt annat än han brukar, så även där kan missförstånd ske.

Relation via text

Det är också därför det är så svårt att ha eller upprätthålla en relation via Internet eller mobiltelefon.

Text är så "platt", den visar bara 10% av vad vi menar och fastän man skulle tala i telefon med varandra så kommer bara halva budskapet fram. Fastän man skulle lägga till hur många olika emoij som helst i texten, så är det upp till mottagaren att försöka förstå meningen med och bakgrunden till orden. Mottagaren tolkar allt enligt sitt eget liv och sina egna tankar, efarenheter och känslor och då blir det ofta missförstånd.

I text säger man inte heller allt man skulle säga AFK – också för att man i text kan välja att visa bara vissa sidor av sig själv. Det påstås att man nog kan ljuga fastän man ser någon i ögonen, men att man aldrig kan ljuga med kroppsspråket. Därför är kanske inte alla "elektroniska" förhållanden så ärliga rakt igenom och kommer man dessutom från olika kulturer kan det vara väldigt svårt att verkligen förstå och lära känna varandra.

För att förstå och lära känna varandra är en av de allra viktigaste sakerna i ett kärleksförhållande.

De två sakerna är grunden till förtroligheten mellan parterna. Förtroligheten är livsviktig för känslan av samhörighet, tillit och närhet och utan förtrolighet blir förhållandet bara en kuliss eller en intuition - och vad är det då för vits med att vara ihop?

Källor och mera att läsa