Hur skapa förtrolighet

Hur skapa förtrolighet

I början av ett förhållande kan många par prata i timtal, fast hela natten, för att de är intresserade av varandra som människor.

På det här sättet lär de känna varandra och det är grunden till förtroligheten.

Så småningom blir förtroligheten ofta allt mer personlig, så att de delar med sig av sina innersta tankar och känslor, drömmar, planer, intressen, smak osv. Paret kan få veta saker om varandra som ingen annan vet. Det kan gälla både alldagliga saker, som vilken sorts godis hon gillar bäst eller varifrån han fick det där ärret i pannan, till riktigt personliga och intima saker, som att han blev retad för att ha strumpbyxor på sig i dagis eller att hon har komplex för att hennes bröst är olika stora. Det handlar inte bara om att kunna bevara varandras innersta hemligheter utan även om att känna varandras vardag. Vad gör hon på jobbet? När kommer hans favorit-serie på TV?

Lustigt nog är många saker som utomstående tycker är lite fåniga eller romantiskt sliskiga just sådana saker som tyder på förtrolighet mellan parterna i ett förhållande.

Ett par som har speciella smeknamn för varandra eller kallar varandra exempelvis "gulle", "älskling" eller "sötis" är ofta lyckligare tillsammans än par som inte gör det - uttrycket "kärt barn har många namn" stämmer även i ett kärleksförhållande! Detsamma gäller par som har många "inside jokes", gemensamma skämt som bara de förstår. Det sammansvetsar deras intimitet eftersom det visar att de har en gemensam historia. Det finns par som kan avsluta varandras skämt eller som bara behöver se på varandra så börjar båda skratta, eftersom den ena vet vad den andra tyckte att var roligt, exempelvis i filmen.

Komplimanger är också värdefulla för förtroendet i förhållandet, för det visar att paret verkligen SER varandra. Komplimanger är ett utmärkt sätt att visa varandra uppmärksamhet - och vem vill man hellre ha uppmärksamhet av än av den man älskar? Helst ska komplimangerna inte handla enbart om utseende, även om det också är viktigt för att parterna ska kunna känna sig uppskattade som man och kvinna - som person. Utan den här sortens uppmärksamhet från partnern kanske man i värsta fall söker den från utomstående. Komplimanger för inre egenskaper eller för bra saker man gjort väger ofta mer, för de visar att man uppskattar varandra som människor. Det räcker inte heller med att få en puss eller smekning, man behöver få HÖRA att man är värdefull, unik och uppskattad. OFTA! Därför är också alla former av ömhetsbetygelser som "Jag älskar dig" eller "Jag tycker om dig" inte heller något som man kan säga för ofta (i motsats till vad många österbottniska män verkar tro enligt stereotypen...)

Förtroligheten i förhållandet är superviktig att upprätthålla även när man varit ihop i månader eller år. Det är många "gamla" par som blir nästan som dövstumma för varandra - de pratar egentligen aldrig mera om annat än sådant som får vardagen att snurra, som vad de ska ha till middag eller vilka bekanta som varit till Södern på semester. I värsta fall inser de en vacker dag att de inte längre känner varandra, att de blivit mer som kompisar eller att de vuxit ifrån varandra.

Att fortsätta prata med varandra är alltså oerhört viktigt, eftersom förtroendet är en färskvara!

Kanske borde fler försöka bli bästis med sin partner? För bästisar brukar i allmänhet känna varandra utan och innan och ha förtroende för varandra - och helt enkelt trivas i varandras sällskap. En kärleksrelation kan dock bli ännu djupare och mer intim än "bara" vänskap. Men kanske är det just vänskapen som kan hålla ihop en kärleksrelation år ut och år in, långt efter att förälskelsen och den sexuella dragningen svalnat.

Källor och mera att läsa