Sexualiteten

Sexualiteten

Nej, nu menar vi inte bara sex! Det är mycket större och mer komplicerat än så. Med sexualitet menar vi allt möjligt från att känna sig som en pojke/flicka/? till att hålla hand "in public" - ämnet är väldigt brett.

OBS! För enkelhetens skull kommer vi här att använda heterosexuella par som exempel, men är det något du undrar om inom det här ämnet, så ställ en fråga på Våga fråga så svarar de av våra experter som är insatta i det här med sexuell identitet. Läs också gärna våra sidor om Sexuell läggning och kön.

Redan vid första ögonkastet är de allra flesta av oss redan sexuella varelser. Vi kanske klär oss kvinnligt/manligt, har ett kroppsspråk och ett sätt att tala eller andra symboler som visar om vi är kille, tjej eller något annat. Det här blir plötsligt väldigt viktigt och tydligt när det finns ens en gnutta romantiskt intresse med i bilden. Redan när vi börjar ta kontakt och flirta med varandra, så börjar vi ofta spela i de här "rollerna". Lustigt nog blir folk i allmänhet till exempel lite mer stereotypt manliga/kvinnliga i kroppsspråket när de pratar med den de är förtjusta i. Tjejerna kanske lutar huvudet kokett på sned och tittar lite under lugg, pratar med en ljusare röst och vickar mer på höfterna när de går. Killarna igen kanske bröstar upp sig, talar med lite mer basröst, spänner muskler och går lite mer som en cowboy eller rappare (beroende på vad de tror att ser coolt, sexigt och manligt ut).

Oftast blir det här så tydligt att utomstående kan SE på dem att de flirtar!

I ett förhållande så betyder alltså sexualiteten så mycket mer än bara sex. Man kan ju exempelvis ofta se på två människor att de är ett kärlekspar, bara genom de små sexuella gesterna och blickarna de ger varandra som visar att de är intima med varandra och har känslor för varandra. Till exempel kramas de kanske på ett sätt som visar att de inte är "bara kompisar", visar varandra ömhet, rör vid varandra på ett sensuellt sätt och ser på varandra på det där speciella sättet.

Den här tillåtelsen att komma fysiskt närmare varandra än vad andra människor får är också en av de viktiga hörnstenarna i förhållandet. Igen, det handlar inte alls bara om sex, utan lika mycket - om inte mer - om närhet. Att få komma innanför den andras "personal space"-radie och få röra vid den andra människan nästan som man vill är ett förtroende man ger varandra och bygger upp i förhållandet. Därför är det också ofta så stor skillnad på att "bara" ha sex med någon och att ha känslor för någon. Man kanske rör likadant vid varandra, men det betyder så mycket mer om det finns förälskelse/kärlek med i bilden.

De allra flesta människor längtar efter just den här närheten, både fysiskt och mentalt. Ta ett så enkelt exempel som om tjejen i paret haft en dålig dag: då längtar hon säkert efter att få en tröstande kram av sin älskling. Eller ett annat exempel: om han försöker lägga armen om henne och hon drar sig undan, då tror han säkerligen automatiskt att hon avvisar honom, till exempel för att hon är sur på honom. Närheten kan vara en väldigt tydlig måttstock på hur bra hela förhållandet mår - man har ofta inte lika stor lust att röra vid varandra om man inte är så förtjust i varandra just då.

Speciellt när det gäller sexualiteten, så är de flesta av oss hyperkänsliga för allt som kan tolkas som kritik, avvisande eller som att vi inte duger!

På samma sätt som att känslorna man känner inte alltid är logiska och förnuftiga, så tar man lätt illa upp för ”minsta lilla” när det gäller närheten, sexualiteten och till och med utseendet. Tänk bara hur illa det kan såra att höra att man är "omanlig", "dålig på att kyssas", "plattbröstad" eller "pryd". Många kan därför anstränga sig väldigt hårt för att vara partnern till lags - eller göra saker bara för att de TROR att partnern önskar det. Det kan handla om allt från att gå dubbelt så ofta på gymmet eller raka bort könshåret till att använda tuffa och vågade ord när man pratar.

Det är också väldigt vanligt att man inte säger till när partnern gör något som är obekvämt eller obehagligt - för man vill inte att hon ska bli sur eller att han ska känna sig dålig - eller att gå med på saker som man inte känner sig okej med eller redo för, till exempel ha sex eller snatta.
Allt för att inte förlora partnerns kärlek.

Att kunna lita på varandra så mycket att man vågar visa även de mindre smickrande sidorna av sin sexualitet - eller sin okunskap/oerfarenhet - är ett stort och viktigt steg i ett kärleksförhållande.

Därför är det POSITIVA tecken när man slutar "hålla in magen" eller till och med kan pruppa (= fjärta) i varandras sällskap!

Källor och mera att läsa