Sexualitetens trappsteg

Sexualitetens trappsteg

I alla förhållanden kan man säga att det finns en sexuell trappstege, där varje steg eller pinne är en ny nivå.

Den kanske börjar längst nere med den första gången paret håller hand, men den slutar absolut inte med att paret har sex tillsammans första gången - den fortsätter nog högre upp än så, men det kan kännas som att vissa trappsteg (som första kyssen) betyder mer än andra.

Alla par rör sig i regel uppåt på den trappstegen, därför kan det vara svårt att inse att man nog kan gå neråt ett trappsteg eller två igen om man vill. Exempelvis måste man inte börja ha regelbundet sex bara för att man haft sex tillsammans en gång. Känns det i alla fall inte som om man var riktigt redo för sex, så kan man bra vänta tills det känns annorlunda innan man fortsätter upp på den nivån igen. Partnern har ingen rätt att bli besviken, tjata eller utöva utpressning ifall man väljer att gå neråt eller stanna ett tag på ett visst trappsteg.

Likaså börjar man nog om från nedersta trappsteget igen med en ny partner, fastän man skulle ha hur mycket erfarenhet som helst från förr.

Att INTE skynda uppför den här trappstegen (och exempelvis hoppa i säng under första dejten) är smart av flera anledningar.

Det blir så mycket bättre om man först lär känna varandra. Inte bara som personer utan även exempelvis hur den andra tycker att det är skönt att bli kysst eller smekt. Varje människa är unik och tycker om olika saker och funkar på lite olika vis - det tar ett tag att förstå sig på en annan person rent kroppsligt också.

Exempel: att smeka någons öra med tungan. En del tycker det är otroligt sensuellt och blir sexuellt upphetsade, andra igen kanske tycker att det är äckligt eller kittlas och blir direkt avtända av det.

Känner man varandras kroppar före, så har man så mycket större chanser att kunna njuta av till exempel den första gången man har sex med varandra. Annars är risken för ett fumligt fiasko ganska stor… Alltför många par har också gjort "allt" redan första kvällen eller veckan och så inser de plötsligt att de inte känner varandra som personer över huvudtaget - och så blir det kris.

Alltför många glömmer eller har inte förstått att allt från första kyssen till att få orgasm är något som alla måste LÄRA sig! Ingen föds som den perfekta älskaren/älskarinnan! Ingen är en naturbegåvning och ingen blir någonsin fullärd. Det är en inlärningsprocess, så speciellt ungdomar kan lätt känna sig nervösa, oerfarna och fumliga i början - och få dåligt självförtroende av det. Men sex i alla de former är något som man måste lära sig genom att öva, pröva sig fram, utveckla, anpassa till partnern - och anpassa om på nytt till nästa partner.

  • Att en person haft sex med många människor behöver inte alls betyda att han är duktig på sex rent tekniskt eller att han är en bra älskare, för han har kanske inte lärt sig något av dem. Däremot kan en person som haft ett långt sexliv med en enda person vara mycket mer erfaren och kunnig, eftersom hon kanske hunnit lära sig "knixen" med sin partner.
  • Det påstås att det kan ta flera år för en tjej från att hon har sex första gången till att hon får den första orgasmen tillsammans med en partner, just för att sex är något man måste lära sig!
  • Och naturligtvis går inlärningsprocessen bättre om man har känslor för varandra, för då gör förälskelsen ofta att man "förlåter" varandra för dennes brister. Tycker man verkligen om varandra brukar graden av sexuell upphetsning vara större, också för att man kan känna sig tryggare och mer avslappnade tillsammans.

Mycket av osäkerheten och nervositeten hinner också sjunka undan om man tar det lugnt och långsamt med övergången från ett trappsteg till nästa. Då kanske man inte tycker att så mycket är pinsamt eller ansträngt, just för att man känner sig mer avslappnade, trygga och "som sig själv" tillsammans. Visst kan det kännas härligt pirrigt och samtidigt nervöst och fumligt ändå, men man kanske inte slösar bort hela myskvällen med att tänka på att hålla in magen så att partnern inte ska känna valkarna.

"Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge", för om man klättrar uppåt i hastig fart så hinner man inte njuta av alla de där stegen var för sig. Det är lite som att suga på karamellen istället för att tugga eller svälja den hel. Att längta efter, drömma om och se fram emot varje liten utveckling gör mycket för både hur länge den rosaskimrande förälskelsen håller i sig och för hur stadigt förhållandet kan bli.


Källor och mera att läsa