Ordet förlåt

Ordet förlåt

Ibland är ordet "förlåt" viktigare än orden "jag älskar dig".

Kärleksbetygelen kan bli lönlös och tomma ord om den felande inte vill erkänna att han hade fel och inte vill bättra sig. Det är inte alltid båda är överens om att den ena faktiskt gjort något fel, men kärlek går mycket ut på att se saker ur den andras perspektiv och ta hänsyn till känslorna, oavsett hur orättvisa eller oförnuftiga de än är. Samtidigt är det ändå skillnad på att känna sig sårad och ledsen och att envist hålla fast i de känslorna utan att kunna ge förlåtelse och lägga det hela bakom sig.

Enligt forskning så handlar 70-90% av grälen i parförhållanden om ett och samma tema (en oförrätt, händelse, egenskap eller kommentar) som den ena drar upp gång på gång på gång.

Det går inte att hitta någon konstruktiv lösning på problemet eller glömma det hela ifall den ena fortsätter gräma sig, älta det och använda det som en klubba att alltid slå partnern i huvudet med.

Det är otroligt viktigt att inte göra hela förhållandet till en maktkamp om vem som har rätt eller fel, så att ha så pass mycket självinsikt och så pass stark självkänsla att man kan erkänna sina egna fel och brister är något alla borde sträva efter. Alla borde kunna säga ordet förlåt. Vi började alla öva på det redan i dagis, men under ungdomsåren kan det vara svårt att svälja stoltheten eller inse att man inte betett sig så moget och förståndigt. Inte ens alla vuxna klarar av att be om ursäkt. Den traditionella, österbottniska mannen kan ha riktigt svårt för det, eftersom han kan ha förväxlat det med att öppet erkänna sig svag. Men i sin partner ser man sig själv som i en spegel och man kan inte förstå den andra utan att förstå sig själv. Att ha ett förhållande är som sagt något man måste LÄRA sig, men det är också som att gå i skola för att lära sig hur partnern funkar.

Svårast är det dock att få godkänt i självkännedom. VARFÖR blev du sårad? Varför tycker du att partnern gör fel eller är fel. Vad är det du förväntar dig av honom? För här påverkar förväntningarna på kärleken, de vi talade om redan i klossen Att vara ihop. Är det du har förväntat dig av henne något som du ens berättat för henne att du förväntar dig av henne, eller tar du för givet att hon ska vara tankeläsare? Är det du förväntar dig av honom något som egentligen visar att det är dina tankar det är fel på, som onormalt höga förväntningar på hans utseende eller på hur romantisk han borde vara? Försök alltid att analysera varför du är sårad och arg och försök sedan att ärligt bedöma om du verkligen har rätt att vara det.

Eftersom man aldrig någonsin blir färdigt utbildad i hur man ska ha ett förhållande men kan bli bättre på det, så måste vi också kunna hjälpa varandra att säga förlåt. Om något har hänt som båda är ledsna för, så brukar det leda till en massa starka, upprörda känslor för båda som gör det är svårt att tänka klart. Att få ordet förlåt ur sig kan kännas oerhört svårt, svårare och svårare ju längre tid som går sedan man borde ha sagt det. Partnern kan faktiskt hjälpa genom att enkelt säga "Jag är väldigt ledsen och jag skulle behöva höra dig säga förlåt för att det ska kunna börja kännas bättre".

Ge partnern en "öppning" istället för att dra dig undan, sura i sluten tysthet, beklaga dig för kompisarna eller skrika anklagelser åt honom.

Källor och mera att läsa