Otrohet

Otrohet

Varje människa har sin egen uppfattning om vad som egentligen räknas som otrohet.

Var går gränsen för det som är tillåtet och förbjudet? För en person går gränsen vid en menande flirt, för en annan vid att besvara någons kyss och för en tredje vid vaginalt samlag men inte vid oralsex (även om det sista exemplet är extremt enligt den allmänna uppfattningen i samhället om vad som räknas som otrohet). Ibland är det lite luddigt om en handling ska räknas som otrohet, exempelvis att se på porr eller dansa tryckare med någon annan. Därför är det viktigt att paret tillsammans faktiskt talar om det här och bestämmer tillsammans vad som räknas som att bryta överenskommelsen de har om att vara bara med varandra. Bättre förr än senare, för ett "Jag förstod inte att du skulle bli sårad av det där" kan innebära slutet för ett förhållande.

Det kan vara bra då man är i ett förhållande att ta upp frågan om otrohet så att båda partners har en klar uppfattning om hur ni ser på otrohet mot varandra för att undvika missförstånd.

Skälen till otrohet kan vara många.

Det vanligaste är att man inte får allt det man behöver från partnern. Exempelvis kan man efter flera år tillsammans ta varandra så för givet att man inte längre ser varandra som man och kvinna. Då kan den ena eller båda behöva få bekräftelse på att man fortfarande är åtråvärd och värdefull. I vissa fall söker man den där uppmärksamheten från andra, även om det är vanligare att man fyller tomrummet med arbete, barn, fritidssysselsättningar eller till och med sjukdom (för att få medlidande).

Oftast tyder dock otrohet på att det redan är något allvarligt fel på förhållandet, så att man "faller för frestelser" utifrån på ett sätt som man inte skulle ha gjort om man var lycklig. Då blir otroheten mera som ett symptom.

Eller så kanske man till och med använder otroheten som en väg ut ur förhållandet.

Ibland är det så enkelt att man inte var mogen nog för att klara av ett förhållande.

Man kan vara otrogen på grund av flera orsaker. På Vårdguiden.se har man tagit upp följande saker:

  • Man kan vara otrogen för att känslorna för ens partner har tagit slut men man är rädd för att göra slut och bli ensam, så man är otrogen tills man hittar en ny partner för att slippa vara själv.
  • Man kan söka bekräftelse av någon. Ens eget förhållande kanske känns tråkigt och man kanske inte känner sig uppskattad längre så man söker närheten från någon annan som inte är ens partner.
  • Man kan ha blivit kär i någon annan och går över gränsen innan man har gjort slut med sin partner. I en sådan situation då man får känslor för någon annan fastän man är i ett förhållande ska man så fort som möjligt berätta det här för sin partner. Det är inte rättvist för någon att hålla det hemligt, och situationen blir bara värre ju längre tid det går.
  • Hämnd kan också vara en orsak varför man är otrogen. Ens partner kan ha varit otrogen så man känner att man också vill vara det för att såra och hämnas.
  • Vissa är otrogna bara för spänningens skull. Man kan få en kick av att smyga runt och vara otrogen mot sin partner. Om så är fallet, kom ihåg att du verkligen kommer att såra din partner med ditt beteende.
  • Man kan vara otrogen på grund av att man har druckit alkohol. I ganska många fall är just alkoholen orsaken till otrohet. Det är dock ingen ursäkt. Man får bara svårare att sätta gränser och ens omdöme försämras av alkohol, likaså tappar man självbehärskningen - men önskan, känslorna och lockelsen fanns där hela tiden.

Visst händer det att den ena träffar någon ny och blir upp-över-öronen förälskad i den nya. Visst kan det leda till otrohet, eftersom man ändå har en önskan om att "pröva" den nya innan man byter och kanske lite förvissa sig om att man faktiskt har den nya att byta till. Förälskelsen i den nya kan dock gå över utan att utvecklas till mera varaktig kärlek. De kan också ändra sig och hellre vilja ha den gamla välbekanta och trygga kärleken i alla fall. Eller känna sig skyldiga att fortsätta med den gamla kärleken, till exempel för barnens eller huslånets skull.

Men otrohet går aldrig att skylla på alkoholen.

Det enda alkohol gör är att få folk att "slappna av mentalt" så till den grad att de tappar självbehärskningen. Viljan att exempelvis kyssa någon annan fanns hela tiden där i bakhuvudet. Man ville nog innerst inne hela tiden, men man tappade kontrollen när man blev berusad och antingen sökte möjligheten till det eller stoppade inte sig själv när det började "gå snett".

Inte heller är det någon ursäkt att vara otrogen när man är långt hemifrån, tex under en semesterresa eller konferens. Man kanske kan inbilla sig att man har mera frihet och ansvarslöshet just då, lite som att temporärt leva ett annat liv, men det är bara att ljuga för sig själv - och partnern.

Skall jag berätta att jag varit otrogen?

Om du har varit otrogen är det alltid svårt att bestämma sig för om man ska berätta detta för sin partner eller inte.

Skulle man själv vilja veta? Spelar det någon roll då det var bara en gång? Men jag var jättefull, det kanske inte räknas?

I den här situationen känns det bra att ta hjälp av sina kompisar eller kanske någon i familjen så man har någon att diskutera saken med. Det finns inget här som är rätt eller fel, som det oftast är då det gäller kärlek, utan man måste handla efter sitt eget samvete och efter hur man har bestämt sig för att man ska göra i just sitt förhållande. Alla förhållanden är olika, och det som kan vara okej i någons förhållande kan någon annan tycka är oacceptabelt. Därför är det viktigt med kommunikation i ett förhållande så att båda vet vad som gäller och så att ni kan prata öppet med varandra ifall något händer.

Otrohet känns ofta enligt uppgift som det värsta tänkbara sveket och många förhållanden är så gott som alltid dödsdömt från och med det ögonblick hemligheten kommer fram. Enligt en del, så är det så att även fastän den otrogna skulle tiga för evigt, så finns lögnen ändå där gömd i hens bakhuvud. Hen tänker på den varje gång han säger "Jag älskar dig" åt partnern och det dåliga samvetet kan långsamt fräta sönder hens känslor. Det kan påverka hela deras förhållande utan att partnern har en aning om varför.

Andra igen kan komma över en otrohet. Otrohet kan fungera som en kalldusch som får båda parter att vakna upp ur rutiner och vardag, kanske omvärdera förhållandet, kanske förbättra det och jobba på att båda ska känna sig tillfredsställda i det. Ytterligare en grupp kommer överens om nya spelregler för det gemensamma förhållandet, exempelvis att otrohet kan vara "tillåtet" i vissa situationer. Sedan finns det de som tillåter partnern vissa friheter eller blundar för otroheten i hopp om att få behålla partnern. Vad det gör åt förhållandet och åt den sviknas självkänsla...

Även om hen skulle berätta och partnern skulle förlåta och försöka glömma, så kan det vara oerhört svårt, för att tilliten är försvunnen. Hur ska man våga lita på partnern om han varit otrogen en gång? Det kanske går ett tag, exempelvis för att de ändå älskar varandra eller för barnens skull, men inte i längden. Har bedragaren blivit avslöjad utan att ha tänkt berätta det själv, så kan sveket kännas dubbelt så stort. Tillit tar länge att bygga upp, ett ögonblick att förstöra och en evighet att bygga upp igen - men det behöver inte vara omöjligt. Det finns par som "överlevt" otrohet och som enligt utsago till och med har det bättre tillsammans efter att de rett upp orsakerna till otroheten och kommit överens om spelregler.

Det kan redan vara svårt att ha ett fungerande förhållande med någon som man blev ihop med genom otrohet.

Om min partner varit otrogen

Det är alltid jobbigt att få höra att ens partner har varit otrogen. Oavsett om du inte hade någon aning eller om du har haft misstankar så kommer beskedet oftast som en chock. Den som har varit otrogen ångrar sig ofta och vill ha en andra chans, men här är det upp till dig att ta tid och tänka efter om man är redo för att fortsätta förhållandet med personen eller inte. Vissa klarar av att komma över det, andra inte. Om man bestämmer sig för att förlåta sin partner ska man komma ihåg att då är det förlåtet. Man ska inte utnyttja detta och ta upp det i onödan eller använda det mot sin partner som till exempel ursäkt för sitt eget beteende eller för att få som man vill.

Om ens partner har varit otrogen kan man lätt börja vända otroheten till ens eget fel. ”Om jag hade varit snyggare?” ”Om jag hade följt med till festen?” ”Klart han är otrogen mot mig, jag är inte tillräckligt bra flickvän.”

De här tankarna är jobbiga att hålla för sig själv. Prata med någon du litar på, kompisar eller en familjemedlem och förklara hur du känner. Våga vara ledsen och låt sorgearbetet ta sin tid. Det är viktigt att omge sig med människor som man tycker om då man blivit sårad. Om känner att det är alltför jobbigt att hantera och du känner att du vill prata med någon utomstående kan du ta kontakt med en skolkuratorn eller en psykolog.

Vad gör man som kompis?

Om du är kompis med någon som blivit bedragen så ställ upp för honom eller henne och orka lyssna. Låt din kompis älta det om och om igen, och ha tålamod. Som en bra vän hör det till att finnas där. Det kan räcka med att den som är ledsen vet att du finns där och vet att du lyssnar.

Om det är så att du fått reda på att en väns partner varit otrogen mot vännen, så finns det nog inget klart svar på ifall du borde berätta vad du vet/misstänker för kompisen eller inte. Varje människa har sin egen åsikt om hur en god vän borde agera eller inte och varje situation är unik. Tyvärr är det här om att berätta eller inte ett val du själv måste göra enligt din egen uppfattning om rätt och fel.

Källor och mera att läsa