Sexuell läggning och kön

Sexuell läggning och kön

Ibland får vi frågor till Våga fråga om homosexualitet, bisexualitet och sexualitet utöver heterosexualitet.

Det kan handla om fantasier, kärlek och rädslor. I våra fantasier lever vi ofta ut sidor vi inte lever ut i vardagen och i det “verkliga livet”. Att en kille fantiserar om andra killar eller att en tjej tänker på andra tjejers bröst är mycket vanligt. En del vill även på riktigt ha sex med personer av samma kön, andra vill inte. Du kommer själv med tiden att märka om du är heterosexuell, homosexuell eller annat. Men det kan ta tid. Läs mer om detta under de andra flikarna.

Vi får också in frågor om kön och om att gå över gränsen för vad som anses kvinnligt och manligt.

Det är vanligt att omgivningen antar att barn med snopp blir pojkar, gillar “killgrejer” medan de med snippa antas vara flickor och gilla “tjejgrejer”. Verkligheten är annorlunda. Det föds årligen många som på riktigt är det andra könet, helt eller delvis känner sig som tjej fast personen biologiskt är kille och tvärtom. Läs mer om detta under “Är jag kille eller tjej?.”

 

Därför ska vi med det här temat nu försöka berätta mera om till vad som menas med bokstäverna hbtiq. Det här temat har i huvudsak sammanställts av Pirjo Nylund, som examensarbete för sina studier till sexualrådgivare och har ombarbetats av Fredrika Biström från föreningen Regnbågsankan. Pirjo råkar också vara Kaskös ungdomssekreterare och sitter i Decibels ledningsgrupp och därför har hon skräddarsytt det här informationspaketet åt Decibel. Fredrika är Sexsnackare och verksamhetskoordinator för Regnbågsankan, föreningen för hbtiq-personer i Svenskfinland.

Har du funderingar om det här?

Då kan du fråga anonymt på Decibels Våga fråga! Vi har flera experter som har både egna erfarenheter av att leva inom en könsminoritet och informationsutbildning i hur man talar om de här sakerna.

Föreningen Regnbågsankan ordnar också flera ungdomsgrupper i Svenskfinland, bland annat i Jakobstad och Vasa! Kolla kontaktuppgifter och tider på den här sidan.