Hur utvecklas den?

Hur utvecklas den?

Ortorexi är inte klassificerad ännu som en egen ätstörning, utan kan verka som ett mellanting mellan anorexi, tvångstankar och –beteenden och en livsfilosofi. Vad som gör att en person kan leva hälsosamt utan att överväldigas av det, medan en annan utvecklar tvångsbeteenden, ångest och andra psykologiska besvär av samma livsstil är inte känt. Teorier finns dock om att de som insjuknar redan har något djupare, ofta ångestladdat, problem som grund. Inspirationen kommer dock ofta från olika teorier om kost och träning, från religioner och från av media hyllade trender och värderingar. Vissa personer kan lätt anamma dessa, men sedan bli allt mer fixerad vid dem, nästan som besatt, till den vida grad att de styr hela personens liv.

För en del börjar det med någon form av sjukdom eller känslighet för vissa näringsämnen som orsakar besvär och/eller smärtor och därmed begränsar vardagslivet. Exempel är laktos-, gluten- och andra födoämnesallergier, matsmältnings- och tarmsjukdomar och diabetes. För att få bukt med dem börjar många kontrollera sin kost; avstå från vissa saker i kosten, byta ut en del och ta olika tillskott för att kompensera. Ofta hjälper förändringarna i kosten mot besvären, vilket känns som en belöning och som ett sätt att kunna kontrollera det egna livet. Även försök till viktnedgång eller så enkla saker som godisstrejk på grund av sockerberoende kan vara en möjlig början. Att bli vegetarian, vegan eller börja med någon speciell, trendig diet (till exempel medelhavsdieten, rawfood) kan leda in på de här spåren, även om de inte behöver göra det.

Andra igen fastnar för djupt i den här ”hälsosamma” livsstilen av samma orsaker som människor kan utveckla anorexi och bulimi. De strävar efter den perfekta kroppen, men istället för att fokusera på att bli smala, så fokuserar de på att bli så hälsosamma och vältränade som möjligt. I botten ligger samma utseendefixering, prestationskrav, duktighetssträvan och svaga självkänsla som för många andra ätstörningsdrabbade, men skillnaden här är att ortorektikern får beröm och bekräftelse för sina framgångar. Når de framgångar exempelvis inom sin idrottsgren eller når BMI-mål de satt upp, så ökar exempelvis mängden gillningar och följare på sociala medier, vilket ytterligare fungerar som bekräftelse för dem själva att de gör rätt – alltså inte har något problem.

Det är även känt att framförallt träning, men även att kontrollera sitt liv genom kosten, är beroendeframkallande för många. Att exempelvis äta riktigt nyttigt och ekologiskt eller träna riktigt hårt kan sätta igång samma belöningssystem (läs mer om beroende och missbruk här) i hjärnan som alkohol, spel, sex och droger kan göra. Därför kan också en ortorektikers beteende påminna om andra med missbruks- och beroendeproblematik, till exempel kan de ljuga om, dölja, förneka eller förminska hur länge de tränat en viss dag eller hur sträng diet de följer.

Slutligen finns det teorier som menar att Kroppen blivit den nya västerländska trend-religionen. Redan sedan några årtionden tillbaka har traditionella religioner i bland annat Norden tappat allt mer i popularitet och allt fler människor har inte längre kunnat hitta tillfredsställelse för sina behov av andliga upplevelser, meningsfullhet och samhörighet i dem. Behovet av att leva ett givande liv och finna mening i det har för en del istället tillgodosetts av att bejaka och sköta om den egna kroppen. För en del kan till och med ”det onda” eller ”fienden” ta sig uttryck i tillsatsämnen, antibiotika, bekämpningsmedel och andra skadligheter, medan de finner tillhörighet och mening i allt från triathlon-lag, yoga-kurser och ekologiska matringar till hälsobloggar och mindfulness-facebookgrupper. Ortorektiska individer har dock oftast en egen sammansättning av vad de tycker att är ”hälsosamt” och definitionerna kan ändras så fort de får nys om en ny diet eller ett nytt forskningsresultat som passar dem bättre. För ortorektiker kan det här andliga inslaget bli mycket konflikt- och ångestfyllt, eftersom den egna kroppen kan svika; man kan få skador och sjukdomar, bli gammal och dö - hur väl man än skött om sin kropp.