Vad är en ätstörning

Vad är en ätstörning

Vad är egentligen ätstörning? Vad innebär det? Vilka är kännetecknen?

Vad är normalt och vad är inte normalt? Alla kan väl någon gång äta alldeles för mycket och en annan gång alldeles för lite.

Väldigt få skulle svara att de är totalt supernöjda med sitt utseende, inte ens de "rika och berömda" är ju nöjda, inte ens de som av någon klassats till "världens vackraste" är nöjda med allt i sitt utseende.
Alltid finns det något som man störs på och något som man tycker att borde ändras.

Enligt en undersökning har ca 10-20% av alla människor någon gång testat mer eller mindre tvivelaktiga metoder för att gå ner i vikt. Det kan då vara tex olika bantningspreparat, fasta eller lavemang, självframkallade kräkningar med mera.

MEN alla som inte är hel nöjda med sitt utseende lider INTE av ätstörning!!!

Fast man under en kort period försöker hålla tillbaka, godisstrejka, eller på andra sätt försöker banta så betyder det inte att man har problem. Men gränsen kan vara hårfin mellan det normala och när det faktiskt börjar vara frågan om en sjukdom, en livsfarlig sjukdom. Alla som är smala eller underviktiga lider inte av en ätstörning, och på samma sätt innebär inte normalvikt (eller övervikt) att man inte kan ha en ätstörning.

Man bör se upp med vissa varningssignaler:

- Sträng godisstrejk, eller att hoppa över måltider
- Om man börjar tänka och tycka att allt mera är "förbjuden mat"
- Börjar undvika gemensamma måltider, "jag åt redan, åt hos en kompis, vill äta ensam på mitt rum."
- Ofta överdriven träning, tidigt på morgonen, sent på kvällen - ingen skillnad fast det regnar småspik.
- Ett träningspass kan ta flera timmar och träningen tar småningom över mer och mer av ens vakna tid.
- Överdrivet intresse för stegräknare och pulsmätare och andra hjälpmedel för att veta kaloriförbrukning.
- Man försöker dölja sin magra kropp med bylsiga kläder, ett "lager-på-lagersystem". Ofta blir man även väldigt frusen så man tycker att man behöver ha en massa kläder på fast det kanske är varmt väder.

Man kan börja tala om en störning om allt i ens liv börjar kretsa omkring mat och träning.

Man hinner inte med, eller tappar intresset för skolan, kompisar, fritidssysselsättningar mm. Hela ens tid går åt till att fundera över vad man kan äta och vad man inte kan äta, hur mycket man måste röra på sig om man äter det eller det osv.

Man slutar helt enkelt LEVA.

Om du vill läsa mera om ätstörningar finns en bra bok: Hungrig av Sofia Torvalds. Syömishäiriöliitto har även bra sidor på svenska om ätstörningar.