Bekymmer och underligheter

Bekymmer och underligheter

Sidan i korthet: Precis som på resten av kroppen kan man få små sår eller skavsår på snoppen och pungen, tex när man haft mycket sex, råkat riva sig, haft kläder som skavt eller stött sig.Huden på hela snoppen och speciellt på ollonet är väldigt känslig och därför ska man vara lite försiktig när man onanerar eller har sex, så att man inte får river, sträcker huden för långt eller håller på för länge. Att inte tvätta sig på länge eller slarva när man tvättar kan också ge både irriterad hud, sår och infektioner.

Irriterad hud, sår eller skavsår

Precis som på resten av kroppen kan man få små sår eller skavsår på snoppen och pungen, tex när man haft mycket sex, råkat riva sig, haft kläder som skavt eller stött sig. De ska man behandla precis som andra sår på kroppen och de är inte farliga så länge de läker av sig själv. Var noga med hygienen och låt det skadade området andas.

Om de inte läker, ser konstiga ut eller blir värre, ska man uppsöka läkare eftersom det då kan vara ett symptom på en könssjukdom.

Huden på hela snoppen och speciellt på ollonet är väldigt känslig och därför ska man vara lite försiktig när man onanerar eller har sex, så att man inte får river, sträcker huden för långt eller håller på för länge. Akta vassa tänder och naglar. Men de är inte farliga utan läker snabbt och man kan hjälpa läkningen genom att smörja med en sårvårdande salva från apoteket.

Huden på snoppen och speciellt på ollonet kan även lätt bli torr, speciellt om man tvättar mer än en gång om dagen eller med någon form av tvål. Då kan den se rynkig och flagig ut och är den irriterad kan den vara röd och svida eller klia. Man kan återfukta huden med en vanlig oparfymerad bassalva.

Om huden är irriterad så kan det bero på att man använt för starka tvätt- och sköljmedel för kalsongerna (huden kan bli irriterad av ämnena och man kan till och med få en allergisk reaktion), skavande byxor, kläder som gör att huden inte kan andas, hålls för varm eller svettig eller någon form av tvål när man tvättat sig. Använd bara vanligt vatten när du tvättar. Om man tvättar för ofta kan man få glansiga röda knottror på ollonet. De försvinner när man tvättar sig mindre.

Huden kan också bli röd och svida ifall den hållits våt för länge. Det kan hända när man svettats mycket och länge, som på sommaren, och ifall man lämnat vatten eller urin på snoppen eller innanför förhuden. Torka därför noga efter WC-besök, dusch osv. Man kan behandla med en bassalva eller sårläkande salva från apoteket.

Att tvätta för ofta/med tvål kan ge problem:

Att inte tvätta sig på länge eller slarva när man tvättar kan också ge både irriterad hud, sår och infektioner.
Det är viktigt att man tvättar under förhuden för att få bort smegman, som är det vita smörjmedlet som ska hålla ollonets hud mjuk och motverka svamp, bakterier och smuts. Det produceras hela tiden mera smegma, men om den gamla inte tvättas bort kan det börja lukta illa och växa bakterier där. Det är också bra att tvätta hela området runt penis och pung, eftersom där finns mycket svettkörtlar och det kan börja lukta illa annars.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!