Prickar, knottror, knölar, smärta

Prickar, knottror, knölar, smärta

Sidan i korthet: Om man har knottror på snoppen som gör ont, är irriterade eller som inte funnits där förr så ska man få dem undersökta av en läkare. Man kan också få prickar och knottror på ollonet om man haft mycket sex eller använt latexkondomer eller glidmedel som man är allergisk mot. Om man får ont i penis eller i pungen, så tyder det ofta på att något är fel. Man kan naturligtvis få ont av ett slag mot underlivet eller av att ha stött sig där.

Prickar, knottror och knölar

Om man har knottror på snoppen som gör ont, är irriterade eller som inte funnits där förr så ska man få dem undersökta av en läkare, eftersom det kan vara frågan om en könssjukdom. Det gäller även om man har små sår eller sprickor, vårtor eller blåsor.

Man kan också få prickar och knottror på ollonet om man haft mycket sex eller använt latexkondomer eller glidmedel som man är allergisk mot.

Man kan även få inflammerade talgkörtlar eller hårsäckar på penisen, tex om man rakat bort könshåret, klämt på knottorna eller inte tvättat ordentligt. De ser ut som vanliga finnar då. I så fall är de ofarliga och går om av sig själv på någon vecka. Helst ska man låta dem vara ifred bara.

Här till vänster kan du läsa om vad man ska göra om en inflammerad hårsäck/talgkörtel/svettkörtel blivit riktigt smärtsam.

Smärtor

Om man får ont i penis eller i pungen, så tyder det ofta på att något är fel. Man kan naturligtvis få ont av ett slag mot underlivet eller av att ha stött sig där. För det mesta går det värsta över på en stund och det kan ömma i några dagar efteråt, som ett blåmärke. Om det inte slutar göra ont ska man uppsöka läkare. Man kan även få ont i snoppen ifall man haft för mycket sex/självsex men också om man inte fått utlösning när man velat. Det är helt ofarligt och går över av sig själv - och man måste inte få utlösning varje gång man har stånd.

Många saker kan ge smärta i penis och pung, varav många könssjukdomar, inflammation i prostatakörteln och urinvägsinfektion hör dit. Det lönar sig alltid att uppsöka läkare då och få behandling med till exempel antibiotika. Får man plötsligt sjukt i penis, tex medan man har sex, så kan man ha "stukat" den. Det är ovanligt och då behöver man akut vård.

Om man akut får smärtor i pungen, utan synbar orsak, så kan det vara frågan om att en testikel har vridit sig och då måste man få vård direkt och opereras. Om man har ljumskbråck och får ont i pungen så kan en bit av tarmen ha kommit i kläm och då måste man opereras akut.

Inflammerade knottror och knölar

Om finnen eller den inflammerade hårsäcken/talgkörteln blivit stor och ömmar eller bultar när man rör sig eller mot kläderna, så borde man helst uppsöka läkare.

Men man kan punktera den själv bara man är väldigt noga med hygienen. Då ska man ha helt rena händer och använda en desinfekterad nål (tex kokt i vatten). Kläm försiktigt ur varet och använd sedan ett desinfektionsmedel på såret.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!