Sned snopp, trång förhud, kort sträng

Sned snopp, trång förhud, kort sträng

Sidan i korthet: Om man inte kan dra ner förhuden över ollonet när man har stånd, så kommer det troligen att orsaka smärta sedan när man onanerar eller har samlag. Oftast töjs den ut av sig själv när man onanerar, men man ska inte göra det så att det tar sjukt i förhuden. Ingen snopp är riktigt spikrak och precis som att de har olika färg och längd så brukar de peka åt lite olika håll. Den lilla strängen som finns på ollonets undersida där förhudsvecken går ihop är inte lika töjbar som resten av förhuden och den är ofta för kort.

För trång förhud

När man kommer in i puberteten, så växer snoppen, men den börjar även producera smörjmedlet smegma under förhuden. Innan dess gör det inget ifall man inte kan dra ner förhuden över ollonet, men när smegman kommit behöver man tvätta bort den varje dag för att där inte ska börja lukta. Om man inte kan dra ner förhuden över ollonet när man har stånd, så kommer det troligen att orsaka smärta sedan när man onanerar eller har samlag. Oftast töjs den ut av sig själv när man onanerar, men man ska inte göra det så att det tar sjukt i förhuden. Då kan det bli små sår eller bristningar inuti huden, som blir ärr, som gör förhuden bara ännu trängre.

Om man inte kan få förhuden nerdragen över ollonet, så kan man få förhuden vidare med hjälp av en liten operation. Då kan en läkare ta bort en liten bit eller delar av förhuden medan man är lokalbedövad. Det tar inte många minuter och man får gå hem direkt sedan, men det kan vara besvärligt och göra ont i en eller ett par veckor medan såret läker. Men efter det kommer man inte att ha några problem att onanera och ha sex.

För kort sträng på ollonet

Den lilla strängen som finns på ollonets undersida där förhudsvecken går ihop är inte lika töjbar som resten av förhuden och den är ofta för kort. Om den är kort märker man kanske det på att ollonet dras lite neråt när man har stånd. Då kan den spänna och till och med brista lite när man har sex eller onanerar, men det är inget farligt. Bara tvätta av med ljummet vatten. Det slutar blöda snabbt och såret är som vilket sår som helst på kroppen.

Om strängen har spruckit ska man försöka undvika att gnida den mot något, tex kläder. Ska man ha sex kan det hjälpa att sätta en kondom på men utan att dra tillbaka förhuden så långt före. Vid sex borde man använda glidmedel då (eller garantera att tjejen är tillräckligt våt och upphetsad) så att det inte stramar kring såret, speciellt vid analsex.

När såret har läkt kommer strängen automatiskt att vara lite längre och kanske inte strama så mycket längre. Är det fortfarande besvärligt så kan en läkare knipsa av den under lokalbedövning. Det går på några minuter och man får gå hem direkt efteråt. Efter det har man inte längre några problem med stånd eller utlösning.

Sned snopp

Ingen snopp är riktigt spikrak och precis som att de har olika färg och längd så brukar de peka åt lite olika håll.

Det här beror på att snoppen och ollonet är uppbyggda av tre så kallade svällkroppar. De är som svampliknande kuddar som fylls med blod när killen blir sexuellt upphetsad, då blir snoppen och ollonet hårdare och man får stånd. Oftast fördelas inte blodet jämnt, vilket gör att snoppen kan börja peka lite neråt, uppåt, till vänster eller till höger.

För de allra flesta är det här inget hinder vid urinering och inget hinder för att kunna få stånd och utlösning och njuta av sex. Inte heller brukar det vara något problem för partnern. Men om det faktiskt orsakar smärta eller obehag eller känns besvärligt vid onanering och sex, så går det att operera. I de fallen brukar vinkeln vara över 30 grader.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!