Snoppens utseende

Snoppens utseende

Sidan i korthet: Snoppar ser lika olika ut som vi gör i ansiktet – och lika olika som tjejers underliv. Utseendet varierar alltså från kille till kille. Utseendet varierar alltså från kille till kille. Ollonet brukar ha en mörkare färg än resten av huden, precis som i munnen och vid ändtarmsöppningen, eftersom den är täckt av en slemhinna. Allt från svagt ljusrosa eller rödaktig till blålila eller brun är okej. Detsamma gäller pungens utseende, de ser lika olika ut som snopparna. Det är till exempel helt vanligt och normalt att den ena testikeln känns större än den andra i pungen eller ligger längre ner.

Snoppar ser lika olika ut som vi gör i ansiktet – och lika olika som tjejers underliv. Vi har alla samma kroppsdelar, men de kommer i olika form, färg, yta osv. En kille kan ha en grov men kort snopp som är nästan lila och har fullt med svart krulligt könshår runt. En annan kan ha en smal och lång som är ljusbrun och väldigt knottrig. Detsamma gäller pungen, de ser lika olika ut som snopparna. Det är till exempel helt vanligt och normalt att den ena testikeln känns större än den andra i pungen.

Utseendet varierar alltså från kille till kille och vi får många frågor om vad som är normalt utseende och vad som kan tänkas vara tecken på att något är fel. Så här tar vi en liten genomgång från ollon till pung.

Ollonet brukar ha en mörkare färg än resten av huden, precis som i munnen och vid ändtarmsöppningen, eftersom den är täckt av en slemhinna. Allt från svagt ljusrosa eller rödaktig till blålila eller brun är okej. Det är ofta också glansigare. Vid den nedre kanten av ollonet så finns en rad små knottror, som många killar tror att är tecken på någon könssjukdom. Det är bara talgkörtlar och de kallas Tysons körtlar eller penila papler. Hos vissa killar syns de bra och på andra just inte alls och de kan ändra färg och form under livet.

Liknande talgkörtlar med samma funktion (att smörja och göra huden vattentät) finns över hela penisskaftet och pungen – och också på de yttre blygdläpparna hos tjejer och innanför läpparna i munnen på oss alla. De kallas Fordyce-körtlar och är helt ofarliga och fullkomligt normala – alla har knottrig hud på snoppen. Knottrorna är också hårsäckar och svettkörtlar som syns tydligare just på snoppen, eftersom det inte finns något underhudsfett där. Knottrorna är oftast hudfärgade, lite upphöjda och 1-3 millimeter i diameter, men de kan även vara lite vitgula i mitten.

Läs mer om underliga prickar, knottror, knölar mm här.

Könshåret (även kallat pubeshår eller pubishår) ser också olika ut från kille till kille. Vissa har rakare, andra riktigt krulligt, vissa ljusare, andra helt svart.

Detsamma gäller pungens utseende, de ser lika olika ut som snopparna. Det är till exempel helt vanligt och normalt att den ena testikeln känns större än den andra i pungen eller ligger längre ner. Ofta är pungen mörkare än resten av huden på kroppen och ganska rynkig och hårig.

OBS! Dessvärre är testikelcancer vanligast just hos unga män, så det lönar sig att från puberteten och framåt undersöka sina egna testiklar. Man kan göra det själv genom att "känna igenom" dem för att se om man känner av några konstiga knölar eller nya bulor. Känner man av något ovant, så ska man kontakta läkare för närmare undersökning.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!