Stånd

Stånd

Sidan i korthet: Att få stånd betyder att snoppen blir styv och börjar stå ut från kroppen. Det beror på att blod strömmar till de tre svällkropparna som finns i penis för att göra den styv för att kunna genomföra ett samlag. Både tankarna på sex, hormonerna i kroppen och ofrivilliga reaktioner på stimulering av snoppen kan göra att man får stånd nästan lite när som helst och hur som helst.

Redan små babypojkar kan ha stånd, men någon gång under puberteten får killen stånd och sin första utlösning. Det är vanligt att den första utlösningen kommer ofrivilligt medan han sover. För vissa händer det här bara någon gång, medan det för andra kan hända nu som då i flera år. Det är alltså inget att skämmas för, det händer alla.

När man kommit in i puberteten och håller på att bli könsmogen så tänker man även mer på sex. Man blir nyfiken på sex och på sin egen kropp. De som onanerat tidigare kan börja göra det mer medvetet nu och fantiserar mer om sex. Killen kan nu bli sexuellt upphetsad (kåt, tänd) och då får han stånd. Att få stånd betyder att snoppen blir styv och börjar stå ut från kroppen. Det beror på att blod strömmar till de tre svällkropparna som finns i penis för att göra den styv för att kunna genomföra ett samlag.

Både tankarna på sex, hormonerna i kroppen och ofrivilliga reaktioner på stimulering av snoppen kan göra att man får stånd nästan lite när som helst och hur som helst. Det här händer mest i tonåren och det är inte lika vanligt att vuxna män får ofrivilligt stånd, även om det också händer. En sådan ofrivillig reaktion kan man få till exempel av att sitta på något som skakar eller darrar (till exempel när man kör på en guppig grusväg med moped), för då går signaler från skakningarna direkt till snoppen utan att gå via hjärnan först. Det är alltså väldigt vanligt att få stånd även när man inte direkt har lust till sex, alltså är kåt/tänd. Det här ofrivilliga ståndet kan dyka upp även när det inte är lämpligt, till exempel under en lektion i skolan.

Här kan du läsa om problem med att få eller behålla ståndet.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!