Problem med att få eller behålla ståndet

Problem med att få eller behålla ståndet

Sidan i korthet: Många killar upplever någon gång att de inte kan få stånd fastän de vill och nog känner sig upphetsade. Om man är nervös och osäker, så kan det lätt hända att kroppen omedvetet reagerar på det genom att tappa ståndet. Det kan hjälpa att prata med partnern om det här, då brukar prestationskraven, oron och nervositeten släppa. Om man har morgonstånd eller kan få stånd när man onanerar, så är det inget fysiskt fel på snoppen.

Många killar upplever någon gång att de inte kan få stånd fastän de vill och nog känner sig upphetsade. Eller att ståndet slaknar just när det inte passar, som mitt under samlag. Det här är alltså vanligt, beror sällan på något fysiskt problem och går oftast att lösa. Låt inte ord som impotens eller erektionssvikt skrämma, i de allra flesta fall är det här alltså bara temporärt!

Den vanligaste orsaken till att ståndet slaknar när det inte ska är nervositet, osäkerhet, stress och prestationsångest.

Kanske gör ett stressigt liv att man inte kan koncentrera sig eller slappna av?
Kanske är man så kär att man är för nervös?
Kanske har man en bild av hur sexet borde gå till som man inte kan leva upp till i verkligheten?
Kanske är man rädd att inte duga, inte räcka till eller vara en "dålig älskare"?

Om man är nervös och osäker, så kan det lätt hända att kroppen omedvetet reagerar på det genom att tappa ståndet. Har det hänt en gång, så händer det lättare igen, så att det i värsta fall blir som en ond cirkel. Det första man därför ska göra är att försöka slappna av och inte lägga in så mycket förväntningar och prestationskrav i sexet. Tänk inte så mycket, försök att bara njuta istället av närheten, kyssarna, smekningarna osv. Det kan hjälpa att till exempel redan på förhand bestämma att man inte ska ha samlag tillsammans med partnern utan bara gosa, hångla och kramas. Det finns ju även andra former av sex, som smeksex och munsex. Det kan hjälpa att prata med partnern om det här, då brukar prestationskraven, oron och nervositeten släppa.

Om man har morgonstånd eller kan få stånd när man onanerar, så är det inget fysiskt fel på snoppen.

Tänkbara fysiska orsaker till att ståndet inte kommer eller slaknar är:

Alkohol: När man är berusad - det gäller även många droger - så verkar alkoholen avslappnande på alla kroppens delar, så man har inte samma möjlighet att bli fysiskt upphetsad då. Många killar upplever att det är svårt att komma ända fram till utlösning när de är fulla.

Tobak: Att röka försämrar på sikt blodcirkulationen, som behöver vara bra för att man ska kunna få och behålla stånd. Detsamma gäller alla produkter som innehåller nikotin, alltså allt från snus till sluta-röka-tuggummi.

Mediciner och sjukdomar: Till exempel kan både en depression göra att man tappar sexlusten, men även medicineringen kan leda till att det blir fysiskt svårare att få stånd och utlösning. Diabetes kan också påverka. Om man misstänker att det ligger en fysisk orsak bakom svårigheten att få stånd eller utlösning, så ska man prata med en läkare. Det går nästan alltid att göra något åt saken.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!