Storlek

Storlek

Sidan i korthet: I tonåren är det vanligt att killar oroar sig över deras snoppar. Det spelar ingen roll ifall han är liten eller kort när det gäller sex med en tjej. Slidan är nämligen som allra känsligast de första 2-3 centimetrarna in från slidöppningen och slidan kan krama ihop sig så att till och med ett lillfinger kan räcka för att göra det skönt för en tjej när hon är upphetsad. Olika tjejer gillar olika storlekar på snoppar, precis som med allt annat i livet. Men sällan säger en tjej som vanligtvis föredrar stora snoppar nej till en liten snopp, speciellt inte om hon verkligen gillar killen den sitter på.
ALLA killar är bekymrade om huruvida deras snoppar är normala! Speciellt i tonåren. Är den för kort, för lång, för bred, för klen, för krokig, för mörk, för knottrig… Män har frågat sig detsamma i tusentals år över hela världen.

Överlag har det alltid verkat som att det är bra att ha en stor kuk, som om manligheten skulle sitta i den. Därför används uttryck som "Han har stake!", "He´s got balls" osv. Killar har i alla tider jämfört sig själva med andra killar, i omklädningsrum, i bastun osv. Men det ironiska är det alltid ser ut som om man skulle ha en mindre snopp än vad man har om man tittar på den ovanifrån. Den liksom försvinner in i sig själv då och ser kortare ut än till exempel killens vid pissoaren bredvid. Och han kanske står där och avundas din storlek, för han ser ju bara sin egen ovanifrån.

Men det gamla uttrycket "Det är inte storleken som spelar roll utan vad han kan göra med den" är fullkomligt och fullständigt sant. Det här har killar ofta svårt att tro på, speciellt när det kommer till vad tjejer föredrar och hans förmåga som älskare.

Men en stor snopp behöver inte alls kännas skön för en tjej under samlaget - den kan till och med göra ont för henne. En slida är nämligen i medeltal inte längre än 15 centimeter djup när hon är upphetsad (och 8-10 cm i normalt tillstånd), så är han större än så ryms han inte in helt och det kan ta sjukt och kännas obehagligt i hennes mellangärde när han stöter i henne. En större snopp kräver att hon verkligen är ordentligt upphetsad för att ett samlag över huvudtaget ska gå att genomföra. Inte heller går andra former av sex, som oralsex och analsex, bra alls ifall han är för stor.

Det spelar heller ingen roll ifall han är liten eller kort när det gäller sex med en tjej. Slidan är nämligen som allra känsligast de första 2-3 centimetrarna in från slidöppningen och slidan kan krama ihop sig så att till och med ett lillfinger kan räcka för att göra det skönt för en tjej när hon är upphetsad. Längre upp i slidan är hon relativt okänslig - annars skulle hon inte kunna ha in en tampong eller menskopp utan att känna av den hela tiden och annars skulle hon aldrig kunna föda barn. Det allra mest känsliga stället på människokroppen är dessutom klitoris, som ju inte sitter i slidan utan utanför. Det finns många tjejer som inte ens kan få orgasm om inte klitoris smeks eller gnuggas samtidigt som hon har vaginalt sex.

Olika tjejer gillar olika storlekar på snoppar, precis som med allt annat i livet. Men sällan säger en tjej som vanligtvis föredrar stora snoppar nej till en liten snopp, speciellt inte om hon verkligen gillar killen den sitter på. En stor snopp kan dock skrämma många tjejer; de kan vara oroliga för att de ska vara för trånga eller för att det ska göra ont och då spänner de undermedvetet musklerna i underlivet - och då tar det garanterat sjukt och kan kännas omöjligt att få in den.

Storleken spelar alltså inte någon roll. Hur skönt samlaget kommer att kännas för en tjej beror mycket mera på hurudan han är som älskare, på förspelet, tekniken, situationen och känslorna. Man blir inte en bättre älskare av en större snopp och inte en sämre av en mindre snopp! Däremot är det sexigt med en kille som är nöjd med sin snopp och gillar den som den är - självförtroende är alltid sexigare än utseende. Om han bara oroar sig för sin snopp under sexet, så kommer han garanterat att förstöra upplevelsen för dem båda.

Decibels Våga fråga får många frågor av killar som vill veta om deras snoppar är av normal längd.

2015 publicerades resultaten av en gigantiskt stor medicinsk undersökning där tillsammans över 15.000 penisar hade mätts och där kom man fram till följande siffror: Medellängden för en eregerad penis (i stånd) är 13,12 cm. Omkretsen är i medeltal 11,66 cm vid stånd. I slakt tillstånd är medellängden 9,16 cm och omkretsen 9,31 cm (se källa i gråa rutan).

Om man statistiskt räknar ut det, så är 90% av alla fullvuxna mäns snoppar mellan 9 och 22 centimeter vid stånd. Ett litet fåtal är alltså kortare eller längre än så. Som tidigare nämnts här, så växer snoppen under puberteten och för vissa kan den växa ända tills de är i 20-årsåldern. En snopp som är relativt liten ökar ändå mer på längden vid stånd än en större - så verkar någon ha en liten snopp vid jämförelsen i duschrummet kanske den alltså inte alls är så liten när han är upphetsad. Dessutom påverkar ju temperaturen penisens storlek – är det kallt så blir den mindre.

När det gäller grovleken, omkretsen, så har de flesta killar en omkrets på ungefär 6-10 centimeter vid slakt tillstånd och 8-12 centimeter vid stånd. Men också här kan det vara både mer och mindre och när man får stånd brukar snoppen också bli grövre, inte bara längre.

 

Kan man få en längre snopp?

Det går tyvärr inte att göra något åt snoppens längd på egen hand.

Visst finns det de som påstår det, men oftast vill de då tjäna pengar på killars dåliga självförtroende genom att sälja "mirakelkrämer" eller vakuumpumpar åt dem. Om man kan få en längre snopp genom att dra i den och massera den i åratal är ytterst tveksamt.

Om penis är så kort att personen i fråga lider av det fysiskt eller starkt psykiskt, så kan den opereras och på så vis förlängas. Det är i många fall en lång, smärtsam och dyr process.

 

Är du rädd för att din snopp ska vara för liten?

Läs då den här frågan och svaret på den!

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!