Tidig utlösning

Tidig utlösning

Sidan i korthet: De flesta killar råkar någon gång ut för att utlösningen kommer för tidigt, innan de vill att den ska komma. Att det går för fort kan bero på att han tycker att det är så skönt att han inte kan hantera det eller på att han är oerfaren, men också på nervositet, spänning eller oro. Huvudsaken är att man då inser att det inte finns några regler för hur man ska ha sex - exempelvis måste inte båda få orgasm samtidigt. Sex kan se ut precis som man vill och det behöver inte ta slut i och med att han får utlösning. Det finns sätt att träna upp "uthålligheten", till exempel genom att onanera.

De flesta killar har någon gång problem med att utlösningen kommer för tidigt, innan de vill att den ska komma. Det brukar kallas snabb eller för tidig utlösning/ejakulation, "att komma för snabbt". Vad som är för tidigt beror alltså på vad han själv eller partnern tycker att är för tidigt, det kan handla om sekunder eller minuter. För många känns det jobbigt eller pinsamt.

Att det går för fort kan bero på att han tycker att det är så skönt att han inte kan hantera det eller på att han är oerfaren, men också på nervositet, spänning eller oro. Det är vanligt i början av att sexuellt förhållande, likaså är det vanligt i tonåren.

Huvudsaken är att man då inser att det inte finns några regler för hur man ska ha sex - exempelvis måste inte båda få orgasm samtidigt. Sex kan se ut precis som man vill och det behöver inte ta slut i och med att han får utlösning. Man kan fortsätta att smekas, kyssas och ge varandra smek- eller munsex. Om man är ihop med den man har sex med så kan det vara skönt att prata om det, så att man avdramatiserar det och inte behöver skämmas eller vara orolig för den andras reaktion. Då brukar det också bli bättre och man kan öva tillsammans.

Det finns sätt att träna upp "uthålligheten". Han kan gärna öva genom att onanera. Då onanerar killen tills han känner att han snart får utlösning och då pausar han tills han känner att upphetsningen lagt sig lite. Då kan han fortsätta igen och avbryta igen några gånger tills han låter utlösningen komma. Det här kan han sedan göra också under samlaget med sin partner. Han kan även försöka klämma strax under ollonets kant, det kan hjälpa upphetsningen att avta.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!