Förkylning

Förkylning

Du vet när halsen svider, ögonen och näsan rinner och hostan inte vill ta slut och det känns som man aldrig ska bli frisk. Men förkylning är en del av våra liv, och är i sig inte farlig men kan kännas väldigt jobbigt när den bryter ut. De flesta drabbas av en förkylning 1-2 gånger om året och det kan vara bra att stanna hemma om man har en kraftig förkylning för att vila och för att smittan sprids bäst i början av förkylningen.


Har du en förkylning har du mindre energi, svårt att koncentrera dig, det kan vara svårt att sova, du kan ha sämre aptit och kan tappa lusten till det mesta. De här symtomen är detsamma som till depression och det har faktiskt visat sig att det finns en koppling mellan depression och inflammationer. Men en förkylning tar du lätt dig igenom!


Virus och bakterier

En bakterie infektion kan ofta behandlas med antibiotika, men virus infektioner måste behandlas på annat sätt eller läka ut av sig själv. Men de flesta förkylningar återhämtar sig kroppen av sig själv från.

Det kan vara svårt att undvika förkylning för de sprids så snabbt men här är några enkla knep:

  •  Sköt om hygienen genom att tvätta och desinficera händerna.
  • ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, kyla kan öka risken för förkylning om du redan har en bakterie i kroppen, så ta på dig en extra tröja och glöm inte mössan då du ska ut i kylan!
  • Mycket stress och för lite sömn kan förorsaka mycket symptom, och förkylning är en av dem.
Tips till dig som är förkyld
  • Vila ordentligt, ät och drick vatten så hjälper du kroppen att bekämpa viruset.
  • Det finns värkmedicin och nässpray som lindrar besvären.
  • Var försiktig med din sjuka kropp! Drick något varmt och kryp ner i en varm säng så kroppen hålls varm och får vila.
  • Man ska inte träna när man är förkyld, det gör mer skada än nytta.
Sant och falskt om förkylning

”Det är lättare att bli förkyld när du är kall”
- Sant och falskt, enda sen liten har man fått höra att man ska klä på sig ordentligt för att inte bli sjuk, men det är inte kylan som gör en sjuk utan ett virus, som lättare bryts ut då immunförsvaret blir sämre av kylan.

”Huskurer som vitlök eller ingefära hindrar och lindrar förkylning”
- Falskt, vitlök och ingefära förebygger inte förkylning, så det är alltså ingen vits att stoppa vitlök i öronen i hopp om att bli frisk.

”Alkohol dödar bakterier och virus”
- Falskt, att dricka någon stark dryck och bli frisk är en myt. Ja visst, det kanske känns skönt och kan kännas lindrande, men lönar sig inte.

”Det är farligt att träna när du känner dig sjuk”
- Sant, det kan vara farligt att träna med en infektion i kroppen.

”Man blir snabbare frisk om man vilar”
- Sant, har man en infektion är det alltid bra att ta det lugnt. Men det betyder inte att man måste stanna hemma många dagar vid en liten förkylning.

Har du frågor om kroppen, olika besvär, tillfälliga krämpor och sjukdomar? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, kostrådgivare och personliga tränare via Våga fråga!