Magsjuka

Magsjuka

Magsjuka är något ingen vill ha, och vissa kan ha riktigt obehag för det. Det kan vara kräkningar eller diarré. Ofta har man det inte länge, utan det går över inom ett par dagar. Magsjuka är ofarligt men är inte alls roligt när man drabbas och det sprids väldigt lätt.
Magsjuka kan antingen bero på ett virus eller bakterier. Vanligtvis beror magsjuka på en virusinfektion i kroppen och då slår det snabbt ut och håller i sig lite längre. En annan orsak till magsjuka kan vara att man har ätit mat som blivit dålig, då beror det alltså på någon bakterie man fått i sig.


Att tänka på vid magsjuka

  •  Vid magsjuka förlorar man mycket vätska så det är viktigt att dricka mycket vatten fast man har kräkningar, drick lite i taget men ofta.
  • Det är väldigt påfrestande för kroppen så när man känner sig bättre igen kan man börja försöka äta något.
  • Har man magsjuka ska man stanna hemma och efter en magsjuka kan man behöva stanna hemma och samla krafter och vila kroppen.

Knep för att inte sprida smittan

  • Stanna hemma 48h efter att du börjat må bättre för att minska smittorisken.
  • Eftersom att magsjuka ofta sprids via avföring är det viktigt att tvätta händerna efter wc-besök, också innan mat eller matlagning.
Sant och falskt om magsjuka

"Bästa knepet mot vinterkräksjuka är att äta hela vitpepparkorn."
Falskt, det finns inga bevis på att vitpepparkorn skulle hjälpa mot magsjuka.

"Virusbakterier dör om de inte är på kroppen"
Falskt, virusbakterier kan leva upp till 2 veckor i hemmet efter att man varit sjuk. Därför är det viktigt att tvätta och torka av allt som varit i kontakt med baciller.

"Vinterkräksjukan är inte samma sak som maginfluensa"
Falskt, vinterkräksjuka och maginfluensa orsakas av samma sorts virus.

”Man ska stanna hemma en dag efter man blivit frisk”
Falskt, man ska stanna hemma två dygn efter att man blivit frisk.

”Man blir immun efter att ha haft magsjuka”
Falskt, kroppen får inget skydd mot caliciviruset som orsakar smittan.

Har du frågor om kroppen, olika besvär, tillfälliga krämpor och sjukdomar? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, kostrådgivare och personliga tränare via Våga fråga!