Allergi

Allergi

Nuförtiden blir det vanligare och vanligare med allergier. Alla känner någon som är allergisk mot något eller så har man en eller flera allergier själv. Man vet inte med säkerhet varför allergin ökar hos befolkningen, men man tror att en orsak kan vara att man har det för ”renligt”.

Ofta då man hör ordet allergi tänker många på rinnande och kliande näsa och ögon, utslag och andra symtom man kan få. Men en allergi är så mycket mer, det påverkar en själv och omgivningen på ett sätt som ibland kan vara svårt att förstå. Vad som händer i kroppen efter att man har fått i sig någonting man inte tål är en hel process i sig. Det bildas då IgE-antikroppar, histamin frigörs och kroppen går till ”anfall” mot till helt synes oskyldiga allergener. Den drabbade kan då få symtom från ögon, näsa, luftvägarna, mag- och tarmkanalen eller utslag. I svåra fall kan man drabbas av anafylaxi, en svår allergisk reaktion som kan bli livshotande.

Ordet allergi kommer från grekiskan och betyder ”förändrat reaktionssätt”. Vid allergi handlar det om att kroppens immunförsvar överreagerar när den kommer i kontakt med ämnen som egentligen inte är farliga men som kroppen anser vara det. Dessa ämnen kallas allergener och kan ge upphov till allergiska symtom när de fastnar i nässlemhinnan eller nedre luftvägarna. Allergin är säsongsbunden, till exempel pollenallergi, eller icke-säsongsbunden (perenn), till exempel kvalster- och pälsdjursallergi.

Allergin bryter oftast ut i skolåldern men man kan bli allergisk även som vuxen. Allergi går inte att helt förebygga men kan lindras med medicin och att man försöker undvika de ämnen man inte tål.

Vanliga allergier är pollenallergi, pälsdjursallergi, allergi mot födoämnen såsom nötter, skaldjur, mjölk, jordgubbar. Laktosintolerans och glutenintolerans är vanliga överkänslighetsreaktioner som ger samma symtom som allergier men immunförsvaret är då inte inblandat.

allergispelet.se  På denna sida finns spel där man samtidigt kan lära sig mer om allergier :)

 

Har du frågor om kroppen, olika besvär, tillfälliga krämpor och sjukdomar? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, kostrådgivare och personliga tränare via Våga fråga!