Pollenallergi

Pollenallergi

 

Sidan i korthet: Ungefär 20% av befolkningen har pollenallergi och besvären håller i sig från tidig vår till sen höst beroende på vad man reagerar på. Symtom kan vara rinnande näsa, rinnande och kliande ögon samt ofta trötthet. Behandling kan vara receptfria mediciner såsom antihistamin och nässpray. Vid pollenallergi kan man också korsreagera med olika födoämnen då ämnen i dessa påminner om varandra.
Ni har säkert hört KAJs låt ”pollenallergiker” där dem sjunger ”ögona dem rinnder och mitt fejs he sir ut som en boll, bihålona stocka och min kropp han sku helst ge opp”, det är nog vardagen för många pollenallergiker. Här kommer lite information till de personer som är lyckligt lottade och inte behöver känna av baksidan av våren och sommaren men också för de personer som dragit nitlotten att få pollenallergi. Och ett litet tips tillslut, läs gärna guiden på hur du kan lindra dina pollenbesvär som finns här längst ner på sidan.

Pollenallergi kallas också för hösnuva, och kan ge besvär från tidig vår till sen höst. På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är gräspollen och gråbopollen är det vanligt med besvär under sensommaren. Man räknar med att ungefär 1 av 5 personer har pollenallergi, och det bryter ofta ut i barndomen eller tonåren och besvären minskar desto äldre man blir, men det gäller dock inte för alla. Det är vanligast att man är allergisk mot björk eller gräs. Besvären uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur svåra besvären är beror på hur känslig man är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

Många som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot al- och hasselpollen, som finns i luften betydligt tidigare. Hasselpollen finns redan från slutet av februari och alpollen från mitten av mars. (Hassel växer dock inte i Österbotten men kommer med luftströmmarna söderifrån). I juni avtar halterna av björkpollen, men istället ökar mängden gräspollen som finns kvar fram till augusti.Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år och det finns mest pollen i luften när det är uppehållsväder och blåser, medan det blir låga halter under kyliga och regniga dagar. Man kan följa med hur pollenhalten utvecklar sig i det område man befinner sig i på denna länk.

http://www.multi.fi/~mkaipio/saa/Saa_Turun_yliopisto_Siitepoly.html

Symtom

Symtom på pollenallergi brukar vara lätta att känna igen och kan vara att man får flera nysattacker, klåda i näsan, vattnig snuva och nästäppa, röda kliande ögon som rinner och man känner sig ovanligt trött och har eventuellt huvudvärk. En del kan även få hosta och retningar i luftvägarna. En tredjedel av alla pollenallergiker utvecklar också astma under pollensäsongen, astmabesvären blir oftast värre under de dagar då det är mycket pollen i luften. Detta kan pågå flera veckor och återkommer varje år.

Behandling

Pollenallergi kan behandlas med receptfria läkemedel såsom antihistamin och nässpray med kortison. Vid svårare fall då de inte hjälper kan läkarna skriva ut receptbelagda läkemedel som lindrar symtomen mer effektivt. Vid riktigt svåra fall där medicin inte har så stor effekt kan man börja med allergivaccination.

Har jag allergi eller en förkylning?

Det kan vara svårt att veta om det är en förkylning eller pollenallergi man har drabbats av eftersom symtomen kan påminna om varandra, men här är en liten checklista som man kan kolla på för att se om det handlar om pollenallergi eller ”vanlig” förkylning.

13384801 1046255855458416 763921181 n

 

 

 

 

 

 

 

 

Korsallergi

Två av tre personer som är allergiska mot björkpollen kan ha en eller flera korsallergier, detta beror på att ämnen i viss mat påminner om de allergiframkallande ämnena i björkpollen. Men även gräspollen och gråbopollen kan ge korsallergi mot födoämnen enligt schema nedanför.

Vanligaste symtomen vid korsallergi är klåda i munnen, läpparna svullnar och det kliar i halsen. Vanligt är också att ögonen och näsan kliar och rinner. Det är dock ovanligt att korsallergi skulle ge allvarliga allergiska reaktioner. Detta på grund av att de korsreagerande ämnena är väldigt känsliga och snabbt bryts ned i magsäcken och tarmarna. Stora mängder av korsreagerande födoämnen har undantagsvis orsakat allvarliga reaktioner under pollensäsongen, speciellt om man samtidigt anstränger sig. Eftersom allergiämnen som korsreagerar med björkpollen vanligen förstörs utav värme, kan du oftast äta maten om den är tillagad, men det behöver inte vara så i alla fall, man måste prova sig fram för att se vad man själv tål och inte tål.

13407737 1046255908791744 1461763426 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips för att mildra symtom på pollenallergi

  • Var förberedd och kom ihåg att ta dina mediciner.
  • Följ pollenprognoserna och anpassa dina aktiviteter och din medicinering därefter.
  • Vädra hemmet på morgonen, kvällen och efter att det har regnat, då pollenhalterna i luften oftast är lägre.
  • Var extra noga med att hålla rent i sovrummet. Håll dörren stängd så att pollen som flyger omkring i resten av bostaden inte kommer in i sovrummet och sätt eventuellt in en luftrenare.
  • Byt lakan ofta och tvätta håret innan du går och lägger dig, så tar du inte med dig pollen till sängen.Stäng vädringsluckor och undvik att torka tvätt utomhus under våren och sommaren.
  • Undvik kontakt med husdjur eftersom de ofta har pollen i pälsen som de drar med sig in.
  • Klipp gräset innan det gått i blom och lek inte på nyklippt gräs.
  • Skölj näsan med vatten eller koksaltlösning för att få bort pollen i näsgången.
  • Träna inomhus när det är mycket pollen i luften.
  • Om din behandling inte hjälper dig - sök läkare för att diskutera om du kan få prova något annat eller t ex höja dosen.