Pricktest

Pricktest

Ifall du misstänker du har en allergi kan det vara bra att testa dem genom att göra ett pricktest. Då testas olika ämnen på undersidan av armen, sedan väntar man 15 minuter och läser därefter av resultatet för att se om man reagerar eller inte. Fast även om det visar på allergi så behöver det inte betyda att man får symtom då man äter just det och vise versa. Under pricktestet kan det ifall man har otur klia väldigt mycket, men var inte orolig, det går snabbt över J

Pricktest kan göras på personer i alla åldrar, men inte på kvinnor som är gravida. Med ett pricktest är det den allergiska reaktionen i huden som testas. Man droppar det ämne man misstänker kan orsaka en allergisk reaktion på underarmen, varefter en sjukskötare rispar ytligt med en nål i huden så ämnet far in i huden. Undersökningen tar inte ont och resultatet kan man avläsa efter femton minuter. Ifall huden rodnar, svullnar och börjar klia kan man vara allergisk mot ämnet. Även fast det på pricktesten visar att man är allergisk betyder inte detta att man behöver reagera på ämnet vanligtvis, till exempel, det kan visa på pricktesten att man är allergisk mot äpple men man reagerar ändå inte med allergisk reaktion då man äter det. Samma sak kan det vara andra vägen, pricktestet behöver inte tyda på allergi men man känner ändå symtom då man äter det. Efter ett pricktest brukar man oftast må bra, men har man fått en allergisk reaktion i samband med pricktestet, vilket inte är så vanligt, kan det ta någon dag innan man mår bra igen.

För att ett pricktest skall kunna utföras med tillförlitligt resultat bör huden vara frisk, det vill säga, inga sår eller utslag. Även starkt solbad och ljusbehandling kan påverka resultatet och göra dem otillförlitliga. Då man skall genomföra ett pricktest skall man vara utan antihistamin fem (5) dygn innan själva testen för att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt. Olika antidepressiva och smärtlindrande mediciner skall också helst pausas innan testen ifall det är möjligt. Astmamedicin och nässpray kan man använda som vanligt.

 

Ifall du vill veta hur ett pricktest går till steg för steg finns en länk här:

http://pollenkoll.se/behandlingar/pricktest