Anafylaxi

Anafylaxi

Anafylaxi, eller allergisk chock är en akut allergisk reaktion som uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne till exempel ett livsmedel där nötter och skaldjur är vanligast eller av ett getingstick.

Hos tonåringar och vuxna är jordnötter, trädnötter, fröer, fisk och skaldjur de vanligaste utlösande faktorerna. Hos barn är ägg, komjölk, jordnötter, trädnötter, olika frön, fisk och vete de vanligaste födoämnena som utlöser anafylaxi.

Viktigaste behandlingen mot anafylaxi är adrenalinpenna. Antihistamin och kortison kan man också använda för att minska frisättningen av histamin och få svullnaden att gå ner.

Vid en allergichock påverkas minst två organ, till exempel huden och luftvägarna, magtarmkanalen eller cirkulationen. En del personer kan redan i ett tidigt skede få obehagskänslor och känna ett tryck över bröstet. Alla symtom förekommer inte vid varje tillfälle. En och samma person kan uppleva olika symtom vid olika anafylaktiska reaktioner.

Skarmklipp anafylaxi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De första symtomen på en anafylaktisk chock kommer oftast från huden, till exempel nässelutslag, klåda och svullnad kring ögonen, munnen och läpparna, samt att man får värmekänsla i ansiktet. Dessa kan dock variera från person till person. Symtomen kommer i regel inom några minuter efter man fått i sig vad man inte tål och når ofta sin kulmen inom 5-30 minuter. Desto snabbare symtomen kommer desto större risk för en allvarlig reaktion. Ibland kan det hända att det dröjer flera timmar eller till och med dygn innan reaktionen kommer.

Alla personer som är allergiska behöver inte drabbas av anafylaxi. Men risken är större att man drabbas ifall man tidigare själv haft en allergisk chock, även fast den tidigare var lindrig. Även ifall någon i släkten haft anafylaxi är det större risk man drabbas, eller att man är atopiker.