Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är den näst vanligaste allergin, efter pollenallergi, som ger symtom från luftvägarna. Främst är det katt man reagerar på. Vid pälsdjursallergi reagerar man på de allergiframkallande ämnena, proteinerna, som finns i djurens saliv, urin, talgkörtlar, hudceller och i pälsen. Dessa ämnen fastnar i människans slemhinnor i ögonen, näsan eller lungorna och gör att man reagerar med allergiska symtom.

Personer med pälsdjursallergi har också en ökad risk att utveckla astma och andra symtom från luftrören. Allergi mot katt, hund, häst och kanin är de vanligaste formerna av pälsdjursallergi. Vissa djur bildar mer proteiner och är då mer allergiframkallande än andra och variation finns mellan olika djurraser och individer. Två hundar av samma ras kan utveckla olika mängder allergen, så man kan tåla en labrador men vara allergisk mot en annan.

Symtom på pälsdjursallergi är rinnande näsa, kliande samt rinnande ögon, nysningar, nästäppa samt eksem och astma. Man kan få symptom både vid indirekt (genom luften), och direkt (man till exempel klappar djuret), kontakt med pälsdjur. Det är också vanligt att man kan få nässelutslag vid direkt kontakt med djur. Ifall man har kraftig pälsdjursallergi kan det orsaka svår astma samt kronisk nästäppa.

Om man har lindriga besvär kan man behandla dessa med receptfria antihistamintabletter eller nässpray. Då man ska åka hem till någon som har pälsdjur hemma kan man ta sin medicin en stund på förhand så den hinner börja verka och få effekt innan man kommer dit. Allergenerna från pälsdjur är ofta luftburna och fastnar lätt på möbler och kläder. Därför händer det ofta att allergiska reaktioner bryter ut trots att man inte varit i direkt kontakt med pälsdjur.

Pälsdjursallergin kan vara ärftlig. De flesta som har pälsdjursallergi får besvär redan som barn eller i tonåren, och besvären kan minska med åldern. Vanligast är att man reagerar på pälsdjur inomhus men det finns även fall där man känner av symtom även utomhus. Vid svåra fall av pälsdjursallergi kan det hjälpa med allergivaccination, hyposensibilisering, för att förebygga svåra reaktioner. Om man har allergi mot ett pälsdjur, ökar risken att man utvecklar allergi även mot andra pälsdjur.