Födoämnesallergi och intolerans

Födoämnesallergi och intolerans

I Finland förekommer matallergi hos 2-4 % av vuxna och hos 5-10 % av barnen. Vanligast är att matallergin har ett samband med pollenallergi.

De livsmedel som vanligast ger allergiska reaktioner är nötter, jordnötter, mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter och vete. Att vara allergisk mot livsmedel, så kallad födoämnesallergi eller matallergi betyder att man är allergisk mot någonting som man ätit. Då reagerar kroppens immunförsvar med att bilda antikroppar mot ämnet (allergenet). Kroppen frigör histamin som gör att huden och slemhinnorna i munnen och tarmarna rodnar och svullnar, man får klåda i munnen, på halsen och/eller på huden. Då talar man om att man har fått en allergisk reaktion.

Den vanligaste formen av matallergi är atopisk allergi. Personer med atopiska anlag ka lättare sensibiliseras så de utvecklar IgE-klassade antikroppar mot olika substanser, till exempel pollen eller något livsmedel. Kännetecknande för dessa atopiskt relaterade IgE-reaktioner är att symptomen snabbt dyker upp efter man ätit, i regel inom några minuter till någon timme. Vanligaste symptomen vid matallergi är nässelutslag, hyn rodnar, magsmärtor, diarré, snuva och astma.

Symtom vid födoämnesallergi kan vara klåda och svullnad runt mun och svalg. Eksem, rodnande och kliande utslag, nässelutslag och svullnad. Magont, kräkningar, diarré, illamående, förstoppning, svullnad och gaser i magen samt astmabesvär eller anafylaxi. Man kan få allergiska symtom direkt man har ätit maten eller i vissa fall inom 1-2 dygn.

 

Skillnaden mellan allergi och överkänslighet. Reaktionerna kan delas in i två grupper:

  • Immunologisk, då är kroppens immunförsvar inblandat - benämns "allergi".
  • Icke-immunologisk, då är kroppens immunförsvar inte inblandat - benämns "överkänslighet". Exempel på icke-immunologisk   överkänslighet är laktosintolerans.

Allergi och överkänslighet är inte samma sak men de ger dock liknande besvär.

 

 

På denna sida finns de vanligaste matallergierna översatt från svenska till andra språk http://www.evz.de/fileadmin/user_upload/eu-verbraucher/PDF/Allergie-Woerterbuch/allergy_S.pdf