Glutenintolerans

Glutenintolerans

Glutenintolerans kallas även celiaki och skall inte blandas ihop med spannmålsallergi. Ungefär 1-2% av befolkningen är glutenintoleranta. Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Många som har celiaki kan äta havre men inte alla. Man kan insjukna i celiaki i vilken ålder som helst, men vanligast är att det bryter ut i vuxen ålder. Celiaki är ärftligt och om det finns i den nära släkten, hos en förälder, ett syskon eller ett barn, är risken för att insjukna i celiaki 10–15 %.

Celiaki är vanligare bland kvinnor. Det är också vanligare med celiaki hos personer med typ 1-diabetes, sköldkörtelsjukdomar, ledsjukdomar, Downs och Turners syndrom, Sjögrens syndrom samt olika typer av leversjukdomar.

Celiaki är en allmänsjukdom av typen autoimmun sjukdom, det vill säga immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen. Celiaki börjar utvecklas i tunntarmen som en reaktion mot gluten i näringen, men förändringar förekommer också i organ utanför mag- och tarmkanalen.

Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad, tarmluddet förstörs och kroppen kan inte ta upp näring som den ska och detta kan då leda till näringsbrist. Att tarmluddet förstörs kan också leda till att du får en tillfällig laktosintolerans.

Celiaki är kronisk, och kan inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet. Byt ut de inhemska sädesslagen mot hirs, majs, ris och bovete (som inte är en sorts vete trots sitt namn). Couscous och bulgur innehåller vete. Kom ihåg att läsa innehållsförteckningarna noga.