Fisk- och skaldjursallergi

Fisk- och skaldjursallergi

Fiskallergi börjar ofta i barndomen och är vanligen livslång. Ofta har man allergi mot flera fiskarter, men skillnader förekommer i olika fiskarters allergiframkallande inverkan. 90 % av de som är allergiska mot torsk tål till exempel tonfisk, 50 % lax. Det finns även de personer som är allergisk mot all sorts fisk.

Till skillnad mot flera andra allergier som blir lindrigare då man tillreder dem, hjälper det inte att tillreda fisken, eftersom detta inte påverkar allergenerna. Redan tillredning och hantering av fisk kan orsaka symptom hos de med svår fiskallergi. Huvudsakliga allergenet i fisk är fiskproteinerna. Dessa är väldigt likartade i många fisksorter. Även fiskrom kan orsaka allergi.

Symtom på fiskallergi kan vara nässelutslag, eksem och illamående, kräkningar, andnöd.

 

Skaldjursallergi är vanligare hos vuxna. En skaldjursallergiker kan drabbas av allvarliga reaktioner bara av att känna lukten av skaldjur. Skaldjursallergi ger liknande symtom som fiskallergi och vanligen reagerar man på kräftdjur, såsom räkor, krabba, hummer och kräftor. Många reagerar även på blötdjur, såsom ostron, snäckor, musslor eller bläckfisk. Korsallergi mellan fiskallergi och kräftdjurs/blötdjursallergi har inte konstaterats.