Nötallergi och jordnötsallergi

Nötallergi och jordnötsallergi

Allergi mot nötter och jordnötter är några av de vanligaste allergierna i världen och normalt växer man inte ifrån denna allergi även fast den uppstått i tidig ålder.

Jordnötter och nötter är inte släkt med varandra. Jordnöten är nämligen en baljväxt och tillhör samma växtfamilj som ärter, linser och sojabönor. Till nötter räknas hasselnöt, cashewnöt, paranöt, valnöt, pekannöt, pistagemandel och macadamianöt. Ibland brukar mandel r räknas till nötterna, fast det egentligen är ett frö. Man kan vara allergisk mot flera olika sorters nötter eller mot endast en sort. Det betyder att fast man är allergisk mot hasselnöt kan man ändå tåla jordnöt, eller tvärtom.

Symtom på jordnöt- och nötallergi är klåda i munnen, svullnad i läpparna, halsen och huden, nässelutslag och andningssvårigheter. Dessa kommer snabbt, ofta inom några minuter efter att man fått i sig nötter. Studier visar att personer med jordnöts- och nötallergi löper en större risk att drabbas av anafylaxi.

Personer som är allergiska mot pollen, främst björkpollen, kan reagera på nötter. Ifall man korsreagerar på detta vis brukar reaktionerna inte vara lika kraftiga som allergi mot nötter som inte orsakas av korsreaktion.