Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi

Allergi mot mjölkprotein är inte samma sak som laktosintolerans. Mjölkproteinallergi är allergi mot proteinerna som finns i mjölk ger symtomfrämst från magen, huden och luftvägarna. Men också allmänna symtom såsom sömnrubbningar, överaktivitet, slöhet och problem med vikten. Ett eller flera symtom kan uppkomma samtidigt och med olika intensitet.

Mjölkallergi är vanligast hos små barn och för de flesta växer det bort, men för en del finns det kvar. I skolåldern har allergin växt bort hos 80 % av barnen. Mjölkproteinallergi kan även uppstå hos vuxna.

Den enda behandling som finns är att utesluta mjölkprodukter och det går dock inte att använda laktosfria eller låglaktosprodukter eftersom dessa fortfarande innehåller proteinerna som en allergisk reagerar mot.

Man kan byta ut komjölken mot kokosmjölk, havre-, soja- och risdryck. Grädden kan man byta ut mot havre-, soja- och mandelgrädde. Mjölkfritt margarin kan användas istället för smör.