Olika typer av huvudvärk

Olika typer av huvudvärk

Alla kan ha huvudvärk ibland och det finns många olika orsaker som kan leda till huvudvärk. Synfel, p-piller, oro, spändhet i nacken, sömnbrist är bara några exempel på vad som kan orsaka huvudvärk. Det är inte alltid lätt att avgöra vad huvudvärken beror på. Ofta går det om med vila eller värktabletter men ibland kan den sitta i länge och ofta, då borde man börja fundera över vad det kan bero på.
Migrän

Migrän är tyvärr väldigt vanligt, och speciellt för kvinnor. Det pulserar i huvudet, ofta är det ensidigt, kring ögonen, pannan och tinning. Vissa kan känna sig illamående och t.o.m. kräkas och blir känsliga för ljud, ljus, lukter och känna domningar. Migrän kan drabba vem som helst men är för det mesta ärftligt. Stress, vissa livsmedel som choklad, rödvin, citrusfrukter, starkt kryddad mat och livsmedelstillsatser kan trigga igång migränen.


Det finns två sorter av migrän, med aura och utan aura. Med aura som får man symtom innan migränen bryter ut. Synen kan bli förändras innan och under migränen, känseln i halva kroppen kan bli sämre och talförmågan. Har man migrän utan aura kan man få humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter sötsaker före ett migränanfall.
Värktabletter funkar för vissa, men om det inte hjälper kan man få starkare receptbelagd medicin. Annat som kan lindra migränen är akupunktur, massage, sjukgymnastik, avslappning, samtalsterapi, yoga.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk drabbar många ungdomar. Det känns som en molande och tryckande värk eller som ett band runt huvudet, det gör det ont i pannan, i båda tinningarna eller i hela huvudet. Värken går oftast över efter några timmar.
Det finns olika orsaker till spänningshuvudvärk. Oro, rädsla, mycket stillasittande, stress eller för mycket att göra och tänka på. Fundera över varför du har spänningshuvudvärk. Vad stressar, oroar eller är du rädd för? Minska i på det som göra att du får spänningshuvudvärk. Något så lätt som fysisk aktivitet är något som kan göra värken lättare.

Synfel

Har du haft huvudvärk länge men inte har listat ut vad det kan bero på, kan det vara nödvändigt att gå till en optiker så de kan kolla din syn.
Några typiska tecken på att du behöver glasögon kan vara att du kisar med ögonen när du kör bil, ser på tv eller tittar på avstånd, om du får ont i ögonen eller huvudet efter att du suttit vid datorn eller läst en längre period eller om du måste du ha mycket ljus för att kunna läsa liten text.

Huvudvärk av p-piller

En del kan få biverkningar av p-piller och huvudvärk är en av de vanligaste. Om man ofta får huvudvärk men inte vet någon orsak kan det vara p-pillren som är boven. Då borde du prata med din preventivrådgivare om att byta sort.

Har du frågor om kroppen, olika besvär, tillfälliga krämpor och sjukdomar? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, kostrådgivare och personliga tränare via Våga fråga!