Anala besvär

Anala besvär

De här besvären är kanske inte något man pratar om så mycket och de som haft det eller har det kanske skäms. Runt 20 till 30 procent av befolkningen har någon gång de här besvären! Så även fast vi inte pratar om det, så är det rätt så vanligt.


Hemorrojder
Hemorrojder är ganska vanligt, speciellt hos äldre och överviktiga men vem som helst kan få det om man har otur. Det är inte farligt men kan vara jobbigt eftersom det kan svida, klia och blöda. Man får hemorrojder när ändtarmsöppningens analkuddar blir förstorade men den kan också sitta utanför, det kallas yttre hemorrojd. Av förstoppning, diarré, graviditet, fetma eller långvarigt sittande kan chansen vara större att man drabbas av hemorrojder. Har man allvarliga hemorrojder borde man uppsöka läkare, men det finns receptfritt läkemedel också.


Analklåda
Analklåda kan man få om huden runt ändtarmen blir irriterat. Orsaker till analklåda kan vara att man skött sin hygien för dåligt eller överdrivet tvättande, eksem, svamp, tarmsjukdomar, könssjukdomar, diabetes, mask, analsprickor eller av hemorrojder. Har man analklåda borde man använda mjukt wc papper och torka sig försiktigt, tvätta baken men ljummet vatten efter wc besök och använda luftigare trosor/kalsonger. Hjälper inte detta bör man uppsöka läkare.


Analsprickor
Analsprickor är helt enkelt små sår i ändtarmen. Analsprickor kan svida och ta väldigt ont och det kan också komma blod. Man kan få det av förstoppning, graviditet, tungt kroppsarbete eller av för mycket stillasittande. Det är viktigt att hålla ändtarmsöppningen ren och torr och att behandla, det finns receptfria behandlingar på apoteket.

Har du frågor om kroppen, olika besvär, tillfälliga krämpor och sjukdomar? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, kostrådgivare och personliga tränare via Våga fråga!