Anatomi och utveckling

Anatomi och utveckling

Anatomin

Bröst består av samma ”delar”, oavsett hur de ser ut och oavsett hur stora de är. Innerst inne ovanpå revbenen finns stora bröstmuskeln - som inte kan styra bröstets rörelser utan som du behöver för att röra armarna med mera. Därför kan man inte få större bröst av att träna bröstmusklerna, de kan bara komma längre ut från revbenen. I mitten av bröstet finns mjölkkörtlar och mjölkgångar. Mjölkkörtlarna/bröstkörtlarna kan producera mjölk för att amma spädbarn efter en förlossning. Ibland kan det produceras lite mjölk även redan under graviditeten eller efter en abort. Runtikring körtlarna finns bindvävnad, som håller ihop allting, och fettvävnad. Det är mängden fett i fettvävnaden som ger storleken på brösten och mängden fett bestäms dels av könshormonerna och dels av mängden kroppsfett överlag. Går man upp i vikt får man större bröst, går man ner i vikt får man mindre bröst. Bindvävnaden stöder och håller brösten uppe, men eftersom mjölkkörtlarna och fettvävnaden kan bli ganska tung så tyngs brösten ner rätt snart efter puberteten, så därför är en bra BH viktig.

Mjölkgångarna utmynnar i bröstvårtan, som har små hål genom vilka mjölken sedan kan komma ut – men hålen syns inte. Bröstvårtan är oftast mörkare till färgen och mycket känsligare än resten av kroppens hud, den är skrynkligare och huden på den tunnare. Bröstvårtan omges av vårtgården, som brukar vara samma färg som eller ljusare än bröstvårtan. Bröstvårtan och vårtgården reagerar på kyla, smärta och beröring, den kan dra ihop sig och bli hårdare om det exempelvis är kallt eller den smeks sexuellt. Vårtgårdens storlek beror delvis på arv, delvis på bröstens tyngd och kan variera väldigt mycket från tjej till tjej. På vårtgården finns millimeterstora upphöjningar som kallas Montgomerys körtlar. De utsöndrar en speciell sorts talg som både smörjer den känsliga huden där och som är bakteriedödande. De här körtlarna syns bättre hos vissa tjejer och sämre hos andra och ibland kan man se att de innehåller gulvit talg under en tunn hinna av hud. Det är även vanligt att tjejer har några hårstrån runt vårtgårdarna.

Varje bröst är unikt och det finns inte två exakt likadana bröst i världen.

Bröst kan vara stora och små, toppiga, strutiga, platta, sneda, ha mörka eller ljusa vårtgårdar och bröstvårtor, ha indragna eller utstående bröstvårtor, vara känsligare eller mindre känsliga, reagera mera eller mindre när mensen ska komma… Allt är okej och allt är normalt! Det är dessutom väldigt vanligt att ha olika stora bröst, framförallt under puberteten när de växer olika snabbt. Men även vuxna kvinnor har oftare något olika stora bröst än lika stora, för många är det ena bröstet (oftare det vänstra) till och med en eller flera kupstorlekar större än det andra.

Och i princip alla kan amma barn sedan när det behövs. Även små bröst innehåller ungefär samma mängd mjölkkörtlar och –gångar, så storleken spelar ingen roll för amningen. Det som däremot kan orsaka problem vid amningen är indragna bröstvårtor eller faktorer som har med barnet att göra (som till exempel att barnet suger dåligt samtidigt som man har väldigt mycket mjölk).

 

Puberteten

Egentligen förändras brösten under hela kvinnans liv, bland annat när hon går ner eller upp i vikt, är gravid eller ammar eller åldras.

Men ett av de första tecknen på att en flicka kommer in i puberteten och påbörjar utvecklingen mot kvinna är att brösten börjar växa. Som med allt annat gällande puberteten, så utvecklas tjejer i olika takt, så hos vissa kan brösten börja växa redan när de är 8 år, hos andra först vid 13 – men överlag kan brösten växa ända tills man är i 20-årsåldern. Utvecklingen brukar dock börja ungefär två år innan mensen kommer igång.

Först kanske det känns som om man skulle ha hårda små knölar under bröstvårtorna. Det är körtlarna inuti brösten som börjar utvecklas, de som sedan ska kunna producera mjölk. Det är de kvinnliga könshormonerna (östrogen, prolaktin och progesteron) som sätter igång den utvecklingen och som bestämmer var kroppsfettet placerar sig – vilket påverkar både storleken och utseendet på brösten. Det är vanligt att det kan spänna, ömma eller till och med klia i brösten medan de växer. Det är också vanligt att känna underliga knölar och bulor under huden inuti brösten, men det är inget farligt, det är bara körtlarna och/eller fett- och bindvävnanden som växer och utvecklas i olika snabb takt. De här knölarna eller bulorna brukar försvinna på ett par månader. Bröstcancer hos unga tjejer under puberteten är ofantligt sällsynt.

Under bröstens utveckling är det vanligt att bröstvårtan och vårtgården står ut från resten av bröstet lite som en strut – men också att bröstvårtorna är indragna eller platta under en period. Brösten kan växa mycket på en relativt kort tid, så då är en bra, stödande BH viktig och även fukt och stimulering av blodcirkulationen (till exempel genom stt smörja med fuktighetlotion och torrborsta huden), så att man inte får hudbristningar.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!