BH

BH

Sidan i korthet: Det finns mängder av olika slags BH-modeller och det är inte det lättaste att hitta en modell som passar och sitter bekvämt. BH:s främsta uppgift är att stöda upp brösten och det viktigaste är att hitta en BH som passar dig. Ta reda på vad du har för kup-storlek och omkrets och gå inte efter vad kompisarna har eller vad som råkar vara snyggt. Medan brösten växer är det viktigt att de får rätt stöd.
Balconette, T-shirt-BH, formpressad BH, sport-BH, BH:s med genomskinliga bygelband, BH med gelékuddar, spets-BH, mjuk BH, push up-BH, bygel-BH, BH:s utan axelband... A-kupa, G-kupa, franska storlekar, ¾-delsurringning, 75 i omkrets... Prickiga, med spets, av trikå, sexiga, ”mommo-stuk”...

Det finns femtielva olika BH-modeller och det kan kännas som en djungel när man ska köpa BH. Vi ska försöka lotsa dig genom den här djungeln. Men innan du fastnar för den söta rosaprickiga eller den billiga med Hello Kitty på, så tar vi det viktigaste:

BH:s främsta uppgift är att stöda upp brösten.

INTE att få dig att se sexig ut! INTE att få dig att känna dig mera vuxen! INTE att flasha för att få uppmärksamhet! BH: ska hålla uppe dina bröst på rätt sätt så att du inte får hudbristningar på brösten, ryggproblem eller ont när du springer. Därför är BH:ns passform tusen gånger viktigare än huruvida den har spets eller gulligt tryck.

När börja med BH?

Man kan börja använda BH när brösten börjar växa. Det lönar sig inte att vänta tills de blivit ”stora nog” för att passa i en A-kupa – eller tills man själv blivit ”gammal nog” – eftersom brösten kan växa ganska snabbt och behöver stöd under tiden. Annars finns risken för att de ska bli hängiga eller till och med växa så snabbt att huden inte hinner med i utvecklingen och man får hudbristningar.

Vad har DU för storlek?

Ta reda på vad du egentligen behöver för kup-storlek och omkrets och köp en BH som verkligen passar dig. Gå inte enligt vad kompisarna har för storlek eller vad som råkar vara snyggt eller billigt. Det är heller ingen bra idé att ärva BH:ar av storasyster eller köpa på loppis, eftersom använda BH:ar blir uttöjda och nötta. Medan brösten växer är det viktigt att de får rätt sorts stöd. Även när de växt färdigt ska de stöttas för att inte belasta nacke och rygg.

När ska du ha BH:n?

Man behöver ofta flera olika typer av BH:n: en för vardagslivet (till exempel under skoldagen), en sport-BH, en som inte syns under den vita t-skjortan, en för festen med lite lyft och utan axelband, en som pojkvännen ser... Du kan hitta en BH som funkar för de flesta tillfällen, men exempelvis när du springer och hoppar under gympatimmen lönar det sig att ha en sport-BH som dämpar stötarna och fördelar tyngden över ett större område än vad smala axelband gör.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!