Din storlek

Din storlek

Sidan i korthet: För att hitta rätt BH behöver du veta storleken på kupan och omkretsen runt bröstkorgen. Kupan är den del av BH:n som håller om själva bröstet. Nedan får du tips på hur du kan räkna ut vilken storlek av BH som passar dig.

Det finns två saker du behöver förstå för att kunna hitta rätt storlek på BH:n.

Kupa

Kupan är den del av BH:n som håller om själva bröstet. I Finland och Skandinavien använder vi kupstorlekarna A till åtminstone J, men de allra flesta kvinnor använder A-, B-, C- eller D-kupa. A är minst. Sällan säljer vanliga klädbutiker större än D-kupor, i sällsynta fall G-kupor, så har man större bröst än så måste man uppsöka en underklädesbutik. Bland annat USA och Storbritannien använder andra kupstorlekar, så ser du en BH med DD-kupa så är den importerad. En kupstorlek anger inte storleken på själva bröstet utan på skillnaden mellan bålmåttet (omkretsen under bysten) och själva bysten.

Omkrets

Omkretsen visar hur bred du är runt bröstkorgen strax under bysten. Skalan börjar ungefär vid 65 och beroende på klädbutik kan de ha storlekar i upp till 105. Behöver du större än så blir det att uppsöka en mer välsorterad underklädesbutik.

Så här räknar du ut vilken storlek du behöver:

1. Mät omkretsen precis under bysten och runt ryggen. Håll måttbandet tight.

2. Mät omkretsen ovanpå bysten och runt ryggen, alltså där bysten är som störst. Det lönar sig att mäta när du redan har en BH på dig, annars hänger brösten eventuellt lite lägre och plattare än vad de kommer att göra när du har BH på dig.

3. Omvandla det första måttet till BH:ns omkretsstorlek. I princip jämnar du till närmaste 5:a, så mått mellan 63 och 67 cm blir storlek 65, 68-72 cm blir storlek 70 och så vidare.

4.Räkna ut skillnaden mellan de två måtten, alltså bystmåttet minus omkretsen. Exempel: omkrets 82 – bystmått 99 = 17 centimeter.

5. Omvandla skillnaden till BH:ns kupstorlek enligt följande tabell:

13 cm = A-kupa
15 cm = B-kupa
17 cm = C-kupa
19 cm = D-kupa
21 cm = E-kupa
24 cm = F-kupa
26 cm = G kupa
30 cm = H-kupa
32 cm = I-kupa

6. Lägg ihop de två måtten. Exempel: Du har omkretsen 82 cm och bystmåttet 99 cm, vilket ger 80C. Du ska köpa en BH som har storlek 80C.

OBS! Urringningen spelar också roll för hur bra en BH sitter. Urringningen mäts i delar, tex är ¾ mer urringat och visar mera ”cleavitch” än ½.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!