Problem med BH:n

Problem med BH:n

  • Om bandet åker upp i ryggen så att det går i en båge uppåt beror det på att det är för brett, det har för stor omkrets. I värsta fall kan du sy in bandet på båda sidor om knäppet i ryggen, men det är nog enklare att köpa en ny BH. En bra BH ska sitta lika högt på fram- och baksidan av kroppen.
  • Om ena eller båda brösten ”bullar upp” under kupans framkant, så är kupan för liten. Det ser inte snyggt ut att ha dubbla bröst... Eftersom det är vanligare att ha lite olika stora bröst, är det vanligt att bara det ena bröstet väller över kanten. Då är det bättre att köpa kupstorlek enligt det större bröstet och fylla upp kupan för det mindre bröstet med något av de inlägg (tex av gelé) som finns att köpas i underklädesaffärer. Många BH:ar har en färdigt insydd liten ficka nere på insidan av kupan just för sådana här ”stoppningar”.
  • Får du en glipa i ena eller båda kuporna är kuporna för stora. Se punkten ovanför.
  • Provar du t ex en 75B och den är för liten i ryggen, ska du istället ta en 80A (kuporna är lika stora). Är t ex en 80C för stor i ryggen, ska du ha en 75D (kuporna är lika stora).
  • När du sätter på BH:n så hjälp till med handen och lyft upp bysten i kupan, sträck sedan upp armarna för att se om bh:n sitter kvar utan att glida upp.
  • Många BH:n gjorda av spetsar, konstmaterial, tryck, rosetter och så vidare (ofta billigare) kan skava, hindra huden från att andas, ge skavsår eller allergiska utslag, förstöra insidan på älsklingströjan, färga av sig och överlag bara vara en pest och pina. Precis som på resten av kroppen, så trivs den tunna och känsliga huden på brösten bäst med naturmaterial och mera högklassiga gummiband och ergonomiska passformer. Tyvärr hittar man sällan exempelvis leopardmönstrade BH:ar eller pluttinuttiga sådana med rosa spets i ekologisk bomull, men hudvänligare BH:ar behöver inte direkt vara fula.
  • Får du skavsår, ömma hudområden på grund av fukt och värme, irriterad hud av skavande tyg eller allergiska reaktioner, så byter du såklart BH - eller helst låter huden andas ordentligt. Gå utan BH hemma den kvällen, smörj med lindrande sårsalva, som Bepanthen, duscha utan tvål och sov med luftigt nattlinne. Kolla även om huden på brösten kan ha reagerat på starka tvätt- och sköljmedel eller något inuti BH:n som skaver, till exempel en söm som spruckit.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!