Tips när du ska köpa BH

Tips när du ska köpa BH

Sidan i korthet: Det lönar sig att ta sina egna mått på BH:n med jämna mellanrum eftersom kroppen och brösten förändras. Stoleken på BH:n du senast köpte kanske inte passar nästa gång. När du går för att köpa BH, så fundera först igenom i vilka situationer du ska ha den. Har du lite större eller mer hängiga bröst kan det lönas att köpa en BH med bredare axelband eftersom de stöder bättre. En ny BH töjer lite med användningen så en ny BH får kännas lite spänd runt bröstkorgen.
  • Bara för att du vet vad du borde ha för storlek är det ändå inte säkert att just den storleken passar i affären. Det kan dels bero på att olika tillverkare ändå använder lite olika mått för sina storlekar, precis som när det gäller andra klädesplagg eller skor, och dels på att dina bröst förändrats. Brösten förändras under hela livet; under puberteten växer de, går du upp/ner i vikt blir de större/mindre, är du gravid blir de större och när du slutat amma är de oftast mindre än före du blev gravid osv. Välanvända BH:ar töjer också ut både i omkretsen och i kupan, så det är inte säkert att fastän du köper en exakt likadan BH nästa gång att den passar på samma sätt. Så det lönar sig att ta sina egna mått med jämna mellanrum för att se om man fortfarande är lika stor och bred.
  • När du går för att köpa BH, så fundera först igenom i vilka situationer du ska ha den. Exempelvis kan den spetskantade balconette-BH:n med trendigt mönster vara nog så snygg, men tänk om du inte kan ha några av dina toppar för att spetskanten syns igenom för mycket? Det lönar sig att köpa ganska neutrala BH:ar utan rysch och pysch, eftersom de blir mest ”osynliga” under vanliga kläder. En vit, en svart och en hudfärgad (begie eller guld-aktig) brukar höra till standarduppsättningen. Det lönar sig dock att fundera på vilken färg axelbanden är ifall du har sådana kläder som kan råka visa dem. Matchar axelbandens färg resten av din garderob?
  • OBS! Ta också på dig en överdel som dels är lätt att få på och av i provrummet och som dels hör till de överdelar du kommer att ha med just den BH:n.
  • Ta hellre en BH med bredare axelband än med nästan spagettiband om du har lite större eller mer hängiga bröst. Bredare axelband stöder mycket bättre och fördelar trycket och tyngden från brösten bättre över axlarna. Då behöver du kanske inte få djupa avtryck i axlarna med åren eller få ont i nacke och rygg.
  • BH:ar töjer nog lite med användningen, så när du prövar ut omkretsen så sätt fast den i de yttersta klykorna (knäppena). När den börjar töja kan du använda de inre. En ny BH ska kännas lite spänd runt bröstkorgen.
  • Det lönar sig att pröva många BH:ar när man väl är ute och shoppar BH. De har alla lite olika form på kupan, så det är inte alls sagt att den gulliga/sexiga/billiga får just dina bröst att komma till sin fördel. De kanske blir alldeles ihopknipta på bredden, eller upp-puschade till hakan, eller pekar åt sidorna... Det ÄR bättre att pröva BH i butiken än att beställa över nätet. Då får du genast se hur BH:n sitter på just din kropp.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!