Utseendet och formen

Utseendet och formen

Som sagt, bröst ser lika olika ut som ansikten och inget bröst är det andra exakt likt.

Hur stora bröst kommer jag att få?

Det är omöjligt att förutspå hur stora bröst en tjej kommer att få eller hur hennes bröst kommer att se ut när de utvecklats färdigt efter puberteten. Generna dikterar en del av utseendet, så det är relativt vanligt att döttrars bröst påminner om moderns, eller andra kvinnliga släktingars bröst. Men observera här att bröstens utseende påverkas av både graviditet, amning, viktökning, viktminskning, och åren som går, så t.ex. mammas bröst ser inte likadana ut idag som de gjorde när hon själv var tonåring. Inte heller har man nödvändigtvis likadana bröst som sin syster - trots att man har samma genetiska arv.

Bröstens storlek påverkas mycket av hur mycket underhudsfett man har överlag, så överviktiga personer har ofta större bröst än vad de skulle ha om de var normalviktiga och underviktiga personer har mindre. Går man upp i vikt så ökar även bröstens omfång, vilket kan synas på att man behöver större kupa på BH:n, inte bara större omkrets.

OBS! Eftersom det är könshormonerna som styr bröstens utveckling så finns det inget man kan göra för att påskynda deras tillväxt eller få dem att växa sig större än vad generna programmerat dem till att göra.

Det som dock kan påverka bröstens naturliga utveckling negativt är bland annat ätstörningar, hårdträning av någon sport samt vissa sjukdomar som påverkar könshormonerna. Att svälta sig själv påverkar hela kroppen, oavsett om det handlar om att banta eller förbruka för mycket energi dagligen. Naturligtvis påverkas storleken på brösten ju mindre kroppsfett man har, men själva utvecklingen kan försenas eller stanna upp om inte heller brösten får alla de viktiga näringsämnena och fetterna ur en hälsosam kost. Under puberteten behövs mer energi för att klara av tillväxten än när man är fullväxt.

Bröstförstoringsindustrin omsätter miljarder varje år tack vare att tjejer har komplex för sina bröst och önskar att de såg annorlunda ut än de gör. I fall där t.ex. om brösten är väldigt olika storlek, väldigt stora och tunga eller att deras utseende orsakar stor psykisk stress för personen så kan en operation vara befogad, men en operation är alltid ett stort ingrepp och ingenting man skall göra utan att ha tänkt igenom saken ordentligt på förhand.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!