Utseendet och formen

Utseendet och formen

Som sagt, bröst ser lika olika ut som ansikten och inget bröst är det andra exakt likt.

Hur stora bröst kommer jag att få?

Det är omöjligt att förutspå hur stora bröst en tjej kommer att få eller hur hennes bröst kommer att se ut när de utvecklats färdigt efter puberteten. Generna dikterar en del av utseendet, så det är relativt vanligt att döttrars bröst påminner om moderns bröst. Men observera här att bröstens utseende påverkas av både graviditet, amning och åren som gått, så mammas bröst ser inte likadana ut idag som de gjorde när hon själv var tonåring. Men man kan även ärva bröststorleken och –formen av andra kvinnliga släktingar, så exempelvis systrar kan få väldigt olika bröst.

Bröstens storlek påverkas också mycket av hur mycket underhudsfett man har överlag, så överviktiga har ofta större bröst än vad de skulle ha om de var normalviktiga och underviktiga mindre. Går man upp i vikt så ökar även bröstens omfång, vilket kan synas på att man behöver större kupa på BH:n, inte bara större omkrets.

OBS! Eftersom det är könshormonerna som styr bröstens utveckling finns det inget man kan göra för att påskynda deras tillväxt eller få dem att växa sig större än vad generna programmerat dem till att göra.

Det som dock kan påverka bröstens naturliga utveckling negativt så att de inte blir så stora som det var meningen att de skulle bli, är bland annat ätstörningar, hårdträning av någon sport samt vissa sjukdomar som påverkar könshormonerna. Att svälta sig själv påverkar hela kroppen, oavsett om det handlar om att banta eller använda för mycket energi dagligen. Naturligtvis påverkas storleken på brösten ju mindre kroppsfett man har, men själva utvecklingen kan försenas eller stanna upp om inte heller brösten får alla de viktiga näringsämnena och fetterna ur en hälsosam kost. Under puberteten behövs mer energi för att klara av tillväxten än när man är fullväxt.

Bröstförstoringsindustrin omsätter miljarder varje år tack vare att tjejer har komplex för sina bröst och önskar att de var större. Men tyvärr fungerar inte ”mirakelkrämer” och andra preparat som ska smörjas på brösten för att de ska växa sig större – det är bara lurendrejeri. Det går exempelvis inte att smörja krämer innehållande hormoner på brösten och tro att bara brösten ska växa sig större, utan krämerna påverkar - om de alls gör någon skillnad - hela kroppen och kan i värsta fall ge såväl mer finnar som större rumpa.

En seglivad myt är att om man börjar äta p-piller så får man större bröst. Det är tyvärr inte sant. P-piller innehåller så pass lågt värde av östrogen att många som använder det inte märker av någon storleksförändring. Om brösten känns större beror det oftast på att hormonerna i p-pillren och andra hormonella preventivmedel har den biverkningen att man samlar vätska i kroppen och då ser följaktligen brösten också större ut. Större eller mindre byst efter puberteten beror därför oftast på förändringar i kroppsvikten.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!