Fördomar och diskriminering

Fördomar och diskriminering

”Vaddå, jag har väl inga fördomar heller…”

 • Stadsbor är stroppar.
 • I Nykarleby kör alla ungdomar med traktor.
 • Det är under sommaren mellan sjuan och åttan som alla börjar supa.
 • Det är invandrarna som gör alla brott.
 • Finnar blir aggressiva när de dricker alkohol.
 • Mopedförare kan inte köra i trafiken.
 • Jag är den enda 16-åring som inte haft sex.
 • Bögar tänder på alla män.

Hur många av ovan nämnda exempel håller ni med om?

Fördom = att döma någon före, dra slutsatser om någon eller något innan man faktiskt har kunskap eller erfarenhet om saken. Att ha förutfattade åsikter, tro på stereotyper, generaliseringar, ”att dra alla över en kam” och att tro på myter och rykten.

Alla har fördomar, det är ett sätt för oss att lättare förstå världen. Vi hör någon berätta något om någon grupp av människor eller en sak och tror att det gäller för alla och allt liknande. Det kan också vara så att vi träffat en person som stämmer in på fördomen och tror att alla andra är likadana. Vi försöker placera in allt i vår värld i olika fack – för vi kan ju inte göra alla erfarenheter själva utan måste tro på vad andra påstår att är fakta. Vissa personers åsikter tror vi mera på, tex pappas eller en forskares, och ärver därför deras åsikter utan att ifrågasätta om deras fakta är sanna och alltid stämmer.

 • Alla stadsbor är visst inte stroppar, även om du känner ett par som är det. De kan vara precis lika trevliga som lantisar.
 • Alla unga i Nykarleby har inte en pappa som är bonde som har en traktor och alla unga där vet inte ens hur man kör en traktor, än mindre rantar runt torget med en sådan varje helg.
 • Alla blivande åttor börjar inte supa och framförallt måste man inte börja supa då, så gå inte på den myten och tro att du också måste börja då!
 • Enligt brottsstatistiken i Finland så gör inte invandrare eller utlänningar fler brott än finländare procentuellt sett. Men om det påståendet upprepas tillräckligt många gånger så börjar folk tro det och invandrarna själva kan till och med tro att det ju ändå förväntas av dem att de ska göra kriminella saker. Du behöver inte hålla i handväskan extra hårt när det står en invandrare i närheten.
 • Det finns inget i alkoholen som gör en människa aggressiv, bara avslappnad, och då lättar vissa på självkontrollen. Det är också bara en social överenskommelse vi har här att det är OK att bli våldsam, gråtig eller sprallig när man är full, så tex i Danmark gör man inte våldsamheter när man är full!
 • Visst finns det mopedförare som kör både tekniskt bra och säkert och som följer alla trafikregler. Här är det bara en del av alla mopedförare som råkar ut för olyckor, krockar eller bryter mot trafikreglerna, men i allmänhet drar man alla som äger en moped över en kam.
 • Medeltalet för när finska män har sex första gången ligger ungefär på 18 och många, många förlorar oskulden mycket senare än så – det finns ingen ålder när man borde ha haft sex
 • !Homosexuella män är lika petiga med vem de tycker att är attraktiva som heterosexuella. Inte blir en ”vanlig” karl kär i alla kvinnor han ser heller.

Märkte ni att här motbevisades vissa fördomar med andra fördomar? Lantisar behöver inte alls vara trevligare än stadsbor, eller hur? Och stadsborna tycker säkert inte om att man antyder att de är otrevliga. Fördomar skapar ofta en vi-mot-dem-känsla: bättre sammanhållning och gemenskap inom en grupp, men misstro och till och med hat mot andra grupper. Därför är fördomar en grund till bland annat rasism, tex alla invandrare är inte kriminella, men man har ”någon annan” att skylla problemen i samhället på och behöver inte se felen i ens egen grupp. En annan orsak till rasism är en rädsla för sådant som är okänt. Man vet hur grannen är, ni är från samma kultur och har samma värderingar, men en invandrare beter sig ”konstigt”, annorlunda, till och med ser ”konstig” ut. Och eftersom de talar ett annat språk och man inte förstår vad de säger, så är man rädd för det man tror att de kanske säger. Det sägs också att oförståelsen är en stor orsak till problemen mellan finsk- och svensktalande i Finland. Men att "finnan" tycker att alla svenskspråkiga är "hurrit" härstammar också från fördomen att

"Alltså jag är inte rasist, men..."

Diskriminering

Några exempel från skolan:

 • De äldre lärarna i skolan är gammalmodiga.
 • Spinkiga tjejer har anorexi.
 • ”Relisarna” (de aktivt troende) är nykterister.
 • De som har ADHD är alltid de som stör lektionen.
 • De killar som har många flickkompisar är bögar.
Att diskriminera någon är att negativt särbehandla någon på grund av kön, ålder, religion, åsikt, övertygelse, hälsotillstånd, etniskt eller nationellt ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning. Oftast grundar de sig på fördomar, som exemplen från skolan är, men skillnaden är hur vi behandlar de här personerna vi har fördomar mot.

Att diskriminera är att behandla någon orättvist utgående från de ovan uppräknade egenskaperna.

Om du väljer bort en lärares ämne bara för att den gamla kärringen säkert har så gammalmodiga undervisningsmetoder så diskriminerar du henne pga hennes ålder.Om du säger åt den spinkiga tjejen att hon inte behöver komma med på uttagningen till Stafettkarnevalen, för hon orkar väl knappast springa hårt eftersom hon är anorektisk, då särbehandlar du henne på grund av ett hälsotillstånd du tror att hon har.Om du inte bjuder med en troende kompis på fest eftersom han är tråkig som inte får eller vill dricka, så diskriminerar du honom både för hans religion och för hans övertygelse. Dessutom är du en dålig kompis.De som har koncentrationssvårigheter får ofta skulden för allt stök, alla bråk och alla hyss i skolan och om läraren sänker dennes vitsord för det så är det på sätt och vis diskriminering, eftersom han har ett visst funktionshinder.Om du fryser ut killen som verkar lite feminin ur fotbollslaget, så diskriminerar du honom för en sexuell läggning som du tror att han har. Dessutom kanske du innerst inne är lite svartsjuk för att tjejerna gillar honom.

I Finland är det olagligt att diskriminera, men var gränsen för vad som är straffbart och vad man kan stämma folk för är lite oklar. Ingen stämmer dig för att du inte bjudit din kompis på fest, men de kan tycka att du gjort fel. Glasskioskägaren får egentligen inte låta bli att anställa en troende person därför att denne inte vill jobba söndagar, men frågan är om det skulle gå vidare till åtal i rätten. Däremot var det ju stora rabalder om den manliga prästen som bytte kön till kvinna och blev inofficiellt sparkad från sin tjänst.

I dagens samhälle ska man vara accepterande, öppen för olikheter och rättvis i allt man gör tycker och tänker, då är man en ”bra människa”. Att ha åsikter som den offentliga allmänheten bedömer som fördomar gör att du kan betraktas som dum, omogen eller okultiverad. Det är därför folk som tycker att Finland inte ska ta emot fler invandrare får höra att de är rasister (snart är "rasist" ett skällsord) och folk som skämtar om bögar eller kallar andra bög som ett skällsord påstås lida av homofobi osv. Så ställ dig frågan nu som då: är det jag tycker och tror säkert sant? Behandlar jag faktiskt den och den människan rättvist?