Hur ska man göra om man blir mobbad

04.04.2019

Du har kanske hört detta förut: "Om man inte bryr sig så slutar de nog retas, för då är det inte kul längre", men tyvärr brukar det inte funka på det sättet.

En sådan här dum kommentar kommer oftast från en människa som aldrig råkat ut för mobbning själv. Är det då möjligt att man skulle kunna vara totalt oberörd av att bli mobbad? Knappast. Endast på så sätt att man försöker att inte tro på mobbarens elaka ord kan man vara lite oberörd, men det är nog svårt.

Idag är tyvärr mobbning väldigt vanligt och vi vet att helt säkert har flera av er kära Decibel användare råkat ut för att antingen själva bli mobbade eller så sett någon annan bli mobbad. Därför har vi nu samlat ihop lite information om hur man kan göra om man själv blir mobbad eller om man vet någon i ens närhet som blir mobbad. Hoppas ni får åtminstone lite hjälp av detta, men kom ihåg att INGEN förtjänar att bli mobbad eller ignorerad!

Prata med någon!

Om du blir mobbad så mår du antagligen jättedåligt. När en människa mår psykiskt dåligt, märks det och det är ju inte att undra på. Kom bara ihåg att det brukar aldrig lösa något att försöka hämnas, det brukar inte hjälpa att slå tillbaka eller säga fult tillbaka, utan be en vuxen om hjälp.

Det kan hända att du tänker att det ändå inte löns att berätta något för någon, för ingen kan ändå få det att sluta. Men skolans lärare har ändå en skyldighet att motverka och få slut på mobbning. Om du blir mobbad i skolan, är det viktigt att du berättar om det för någon. Dina föräldrar, mor- eller far föräldrar, kompisar eller skolhälsovårdaren vill alltid veta om du inte mår bra.

Det lönar sig ALLTID att prata om mobbningen. Dina föräldrar, din lärare, skolans kurator eller psykolog kan tillsammans diskutera med de elever som mobbar dig. Oftast vet föräldrarna till mobbarna inte om hur deras barn beter sig, förrän någon berättar det för dem. Därför ska man inte dölja mobbning.

Det är inte ditt fel!

Oberoende av hur dåligt du än mår av att bli mobbad, ska du aldrig tänka att det är rätt åt dig, att det är vad du är värd, eller att det skulle vara något fel på dig. Du är bäst just precis så om du är! Det finns aldrig någon orsak till att någon ska få klanka ner på någon annan, ingen borde få mobbas. Alla har rätt att kunna känna glädje för varje skoldag. Man ska kunna vara den man är utan att bli mobbad och man ska inte behöva ändra sig! Mobbningen beror ofta inte på den som blir mobbades egenskaper, utseende eller intressen utan det är den som mobbar som mår dåligt eller har problem och tar ut det på någon annan. Den som är mobbad avgör själv vad som känns fel.

Säg ifrån, också om det är jättesvårt! På det sättet visar du både för dig själv och för andra att du inte accepterar att bli behandlad på det sättet! Dessutom är det svårare att vara elak mot någon som står på sig och säger ifrån.

Livet kan bli bättre!

Om du bara blir mobbad i skolan, ska du komma ihåg att du kan hitta kompisar på andra ställen än i skolan. Många hittar de bästa vännerna bland dansgrupper, fotbollslag eller via andra fritidssysselsättningar, eller så hittar man kanske någon som bor i närområdet men som går i en annan skola. Om du inte känner dig lycklig under skoldagen, så försök att hitta någon rolig och givande hobby där du kan få någon ny verklig vän som kan förgylla tiden efter skolan åtminstone.

Om det blir så illa att du känner att du inte längre kan fara till skolan, så kan du faktiskt på allvar överväga att byta skola helt enkelt. Senast efter nian kan du söka dig till ett gymnasium, yrkesskola eller annan skola där du inte behöver komma i kontakt med de som mobbat dig. Men man kan också byta skola både i högstadiet och i lågstadiet. Förstås är det dumt att det är du som ska vara tvungen att byta skola på grund av mobbarna, men det är nästan omöjligt att tvinga mobbarna att byta skola. Tänk aldrig att det skulle vara att ge upp om du skulle byta skola – att själv må bra är mycket viktigare än vad andra människor eventuellt skulle tänka!

Text: Ungdomsinformatörerna

Översättning: Jenny Hjulfors (till finska)

Källor: www.e-mielenterveys.fi, mll/nuortennetti.fi

Tillbaka